SLAVA MU: Umro poznati pevač narodne muzike - iKragujevac


Vesti

Pevač Jordan Nikolić preminuo je juče u Beogradu u 85. godini. Ostaće upamćen po izvođenju pesama sa Kosova i Metohije, gde je i rođen.

Jordan Nikolić je rođen u Prizrenu 1933. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, kao i muzičku školu gde je učio solo pevanjem, preneo je RTS.

Prve snimke napravio je 1961. godine za Radio Prištinu, a za Radio Beograd 1968. godine sa sekstetom Duška Radetića. Potom je snimao i nastupao sa Velikim narodnim orkestrom Radio Beograda, pod upravom Radeta Jašarevića, a kasnije i Ljubiše Pavkovića, kao i sa Narodnim ansamblom pod upravom Branimira Ðokića.

U kasnijem periodu je pevao i snimao isključivo narodne pesme sa Kosova i Metohije, i to prema zapisima etnomuzikologa Miodraga Vasiljevića.

Sa porodicom se 1979. godine preselio iz Prištine u Beograd.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u svoje lično ime i u ime Ministarstva uputio telegram saučešća porodici Jordana Nikolića.

"U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća povodom smrti Jordana Nikolića. Jordan Nikolic je čitavog života ostao odan kosovskometohijskom melosu, kao njegov izvrsni vokalni tumač i čuvar. Niz najdivnijih starosrbijanskih pesama prepoznajemo upravo po Nikolićevom moćnom izvođenju. Bio je to carski glas carskog Prizrena, koji nam je zauvek približio pesme kao što su ''Marijo, deli bela kumrijo'', ''Udade se, Jagodo'', ''Oj, golube''. Glas Jordana Nikolića bio je dostojan posrednik melodijske dubine i punoće muzičkog nasleđa srpskog Kosova i Metohije", navedeno je u telegramu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu