Stiže Pravilnik o dečijim igralištima: Evo ko će biti odgovoran ako se DETE POVREDI - iKragujevac


Vesti

Novi Pravilnik o bezbedosti dečijih igrališta biće gotov do 25. maja, a za povredu deteta na tim mestima odgovornost će ubuduće snositi vlasnik igrališta, što su najčešće lokalne samouprave.

U Srbiji trenutno ne postoji propis kojim se detaljno definiše kakva oprema na igralištima za decu mora da postoji, kaže pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević, i dodaje da je ta oblast do sada bila regulisana Zakonom o bezbednosti proizvoda.

Zato je, navodi on, ovim pravilnikom tačno određeno mesto gde mogu da se nalaze dečija igrališta, sadržaj informativne table na ulazu, vegetacija, odnosno biljke koje se nalaze na njima, ali i eventualno postavljanje ograda ukoliko se radi o zonama u blizini saobraćajnica.

- Novi Pravilnik o dečjim igralištima ovu oblast potpuno uređuje, a to znači da će nova igrališta biti u skladu sa najvišim evropskim standardima - ističe Starčević.

Kada Pravilnik bude usvojen, što se očekuje u junu, i nakon javnih rasprava koje će se održati od 10. do 25. maja u Zrenjaninu, Kragujevcu, Užicu i Beogradu, oprema na igralištima moraće da bude od prirodnih materija u kombinaciji sa plastikom, a sprave za igru neće smeti da budu više od tri metra.

- Nova pravila podjednako važe i za igrališta koja su već u upotrebi - naglašava Starčević.

Ona će, dodaje on, biti preuređena po novim standardima, a predviđen je prelazni period od dve do pet godina da se ona modernizuju.

Starčević ukazuje da su udruženja roditelja najviše sugerisala Ministarstvu privrede da je jedan od najvećih problema na igralištima to što je teško utvrditi ko je odgovoran ukoliko se dete na povredi.

- Odgovornost za povredu deteta od sada će snositi isključivo vlasnik igrališta - podvlači Starčević.

Nakon što ovaj dokument i zvanično stupi na snagu, u ministarstvu najavljuju da će posebnim dokumentima biti regulisana i bezbednost u dečijim igraonicama, zabavnim parkovima i sportskim igralištima na otvorenom.

- Nismo hteli da to sve regulišemo jednim sveobuhvatnim pravilnikom, već ćemo svaku od tih oblasti regulisati posebno. Procene su da nam je potrebno šest meseci od formiranja radne grupe do novog pravilnika - zaključuje Starčević.

(Blic)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu