Samo OVO vozilo ne mora da ima sedište za decu - iKragujevac


Vesti

Zakon koji je nemoguće primeniti

Auto-sedišta za mališane obavezna su u privatnim vozilima, dok za taksi ovaj zakon ne važi. Kako nadležni kažu, uvođenje takvog pravila bilo bi nemoguće, jer bi od taksista zahtevalo da u svakom trenutku imaju i do devet sedišta u svom vozilu.

Kada je reč o dečijim sedištima, Evropska direktiva koja se odnosi na prevoz, a koju je Srbija kao država-kandidat u obavezi da primenjuje, dozvoljava izuzetak u slučaju vozila javnog prevoza. A u to spadaju i taksisti, kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- I druge zemlje su prepoznale da bi uvođenje ovog zakona bilo neizvodljivo. To bi zahtevalo od taksista da u svakom trenu poseduju sedišta za decu svih uzrasta, pa čak i u više primeraka, jer može da se desi da putnik/ca ima blizance ili trojke. U tom bi slučaju u gepeku taksija moralo da se smesti šest do devet auto-sedišta, kako bi se podmirile potrebe svakog klijenta. A to je, priznaćete, neizvodljivo - objašnjava Okanović.

On pritom napominje da nije zabranjeno da dete bude u posebnom sedištu dok se vozi taksijem, te roditelji mogu da koriste svoja privatna, nosiljke za manju decu ili da naruče vozilo za prevoz dece, ako žele maksimalnu bezbednost.

Baš ta rešenja roditelji i primenjuju, kažu taksisti.

- Odavno nam se nije desilo da klijenti traže stolicu za svoje mališane. Nepisano pravilo je da sa decom roditelji isključivo sede pozadi, da ih vezuju i drže uza sebe. I nikada se, po mom znanju, ni meni, ni mojim kolegama nije desilo da nas zaustavi policija i da putniku naplate kaznu, jer dete nije u sedištu - kažu taksisti.

(Telegraf)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu