MLADI U SRBIJI RADE VEOMA OPASNU STVAR: Decu nam truju u nargila barovima - iKragujevac


Vesti

Deca u Srbiji masovno se truju veoma štetnim aromatizovanim duvanom u mnogobrojnim nargila barovima širom zemlje

Podaci pokazuju da devet odsto mladih između 13 i 15 godina, i to u istom procentu devojčice i dečaci, koristi nargilu. Osim što je zakonom zabranjeno za maloletnike, stručnjaci upozoravaju - sat vremena korišćenja nargila jednak je šteti od 100 popušenih cigareta.

Egzotična atmosfera, opuštajuća muzika i mešavina različitih aromatičnih ukusa očigledno čine nargila barove privlačnim mestom za okupljanje mladih. Kako tvrde zaposleni u ovim veoma popularnim lokalima, koji se sve češće otvaraju u blizini škola, deca ovde isključio dolaze da „uživaju u pušenju“.

- Neki od njih ne popiju ni piće, već se odmah dohvate lule - kažu oni.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacije ukazuje već godinama da je štetnost duvana u nargila barovima daleko veća od dima iz običnih cigareta, preciznije, jedna seansa u ovom baru štetnija je od sto popušenih cigareta!

- Udisanjem aromatičnog duvana u samo jednoj seansi apsorbuje se količina ugljen-monoksida četiri do pet puta veća od one koja se udiše jednom cigaretom. Klasičan pušač obično udahne dim oko 12 puta, dok se preko nargile on udahne i do 200 puta! Tokom jednočasovnog pušenja nargile udahne se litar čistog duvanskog dima. Duvan za nargile aromatizovan je voćnim smesama, pa je njegov ukus slatkast i na prvi pogled ne deluje štetno – navode u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

I lekari upozoravaju da je duvan u nargilama prepun kancerogenog katrana koji izaziva rak. Ivan Dimitrijević, neuropsihijatar za bolesti zavisnosti, navodi da je takvo pušenje nikotina višestruko štetno.

- Deca koja puše nargile mogu da očekuju posle nekoliko godina demenciju, nesposobnost da rasuđuju, da se kreću i razmišljaju. Osim toga, prete im i rak pluća, rak usta, moždani udar, infarkt i infektivne bolesti - upozorava on.

Prete infekcije

Doktorka Branka Grujić, specijalista opšte prakse, ukazuje da je veoma opasno što iz nargile puši više osoba, jer postoji rizik od prenošenja tuberkuloze, hepatitisa, mononukleoze...

- Lula od nargile je plastična, pa se bakterije lakše razmnožavaju nego na drugim materijalima. Tako da je bezbednije kada bi više ljudi jelo istom kašikom, ili pilo iz iste čaše, nego što deli nargilu. Ovim problemom trebalo bi da se pozabave stručnjaci! Nadležne službe da zabrane maloletnicima posećivanje nargila barova, dok bi inspekcija morala da proveri higijenske uslove u ovim lokalima - naglašava ona.

(Alo) 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu