ŠANSA ZA POSAO: Sobovica otvara još radnih mesta - iKragujevac


Vesti

Posle pune decenije, broj nezaposlenih na evidenciji kragujevačke filijale NSZ pao je ispod 20.000 ljudi. Zvaničnici tvrde da je za godinu i po angažovano oko 2.500 radnika, kao i da se kod novih investitora tek očekuje zapošljavanje znatnog broja ljudi.

Prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića, u centru Šumadije počinje period ozbiljnog razvoja. Broj zaposlenih u budućoj industrijskoj zoni u Sobovici trebalo bi u narednih nekoliko godina da bude veći nego u "Fijatu" - sa svim komponentašima.

- Ovo je početak potpunog privrednog preporoda grada - kaže Nikolić. - Verujem u to, jer znam sa kim pregovaramo. Znam ko sigurno dolazi u Kragujevac u narednom periodu, ali o tome u ovom trenutku još ne mogu da govorim. Zbog svega toga, već ove godine krećemo sa ozbiljnim investicijama u infrastrukturu, a u svemu će nam značajno pomoći i Vlada Srbije. U narednih pet godina stopa nezaposlenosti u gradu iznosiće pet do osam odsto, kao u Sloveniji.

Osim "Simensa", kao najznačajnijeg investitora, koji će uposliti najveći broj radnika, i tekstilna kompanija "Berteks" iz Turske angažovala je 160 nezaposlenih. Njihov plan je, kako tvrde, da u narednom periodu zaposle oko 600 radnika. Znatan broj radnika zaposlen je i u ovdašnjim malim i srednjim preduzećima.

Na nedavno završenom Sajmu zapošljavanja poslodavci su tražili oko 350 radnika. Poslove su nudile firme - "Manjeti Mareli", "Gorenje", "Forma ideale", "Vaker Nojsen"... Najviše su tražena mašinska i metalska zanimanja, ali i prodavci, stolari, krojači.

Kinezi dolaze

Gradonačelnik Nikolić povodom najavljenog dolaska kineske kompanije CMEC, rekao je da su stvoreni uslovi da se ta investicija realizuje.

- Čekali smo na ugovor između Kine i Srbije o izvozu goveđeg mesa. Memorandum potpisan sa tom firmom je čvrst, a mi sada imamo i odgovarajuću industrijsku zonu za njihov dolazak - objasnio je Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu