VELIKA NOVINA U ŠKOLSTVU: Od 1. septembra svi đaci prvog i petog razreda imaće digitalne učionice - iKragujevac


Vesti

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će sve škole, u svim učionicama od 1. septembra imati kompjutere i brz Internet za šta je obezbeđeno 70 miliona evra.

Brnabićeva je na korporativnoj konferenciji "Obrazovanje u Srbiji - poslovi za budućnost", rekla da su prošle godine internetom povezane sve osnovne škole, ali da i dalje nemaju sve škole brz internet i kompjutere.

Ona je najavila i da će naredne školske godine, svi đaci prvog i petog razreda imati digitalne učionice.

"Zadovoljstvo mi je da kažem da će 3.000 nastavnika u 2.000 škola početi da predaje učenicima prvih i petih razreda uz korišćenje savremnih, digitlanih materijala, koji su deci neuporedivo zanimljiviji, umesto starih, tradicionalnih udžbenika", rekla je Brnabić i dodala da je vlada uložila 307 miliona dinara za projekat digitalni udžbenik.

Premijerka je kazala, da ukoliko se ovakvim tempom nastavi realizacija tog projekta, da će školski sistem u naredne dve godine koristiti najmodernije, digitalne materijale, što će Srbiju dovesti na vrh evropske lestvice.

"Koristimo promene koje se dešavaju da stvorimo modernu Srbiju 21. veka, a Vlada Srbije ostaje motor promena koje dolaze", istakla je ona. Brnabićeva je rekla i da je u poslednjih godinu dana dualno obrazovanje uvedeno u 128 škola i da je kroz taj projekat prošlo 4.500 učenika, koji su kako je istakla osim stručnog znanja stekli komunikacijske i veštine timskog rada naophodno za dalju karijeru.

Podsetila je da je od 1. septembra prošle godine uveden predmet programiranje za đake petog razreda, kao i da je u toku reforma obrazovanja u gimnazijama koja predvidja uvodjenje specijalnog odeljenja za informativne tehnologije. Ona je kazala da je za formiranje specijalnog odeljenja konkurisalo 69 gimnazija i da će se posle 3. juna znati koje su škole dobila specijalna odeljenja.

Naglasila je da je obrazovanje temlje uspešnog društva, da mladi moraju da u školama da nauče kritički da razimišljaju i neguju kulturu dijaloga.

Premijerka je podsetila da najnovija istraživanja pokazuju da će u budućnosti školovanje za jedno obrazovanje biti retkost i da će se ljudi tokom života obavljati više od 10 zanimanja.

Prema njenim rečima, u budućnosti će se razvojem tehnologija pojaviti zanimanja koja sada ne možemo ni da zamislimo, poput hirurga za povećanje mozga ili stručnjaka za produženje života. Ona je rekla da je osim ulaganja u obrazovni sistem, veoma važno ulaganje u nauku i visoko školske ustanove, jer Srbija ima 20 odsto studenata informacionih tehnologija, a to je prema njenim rečima malo.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu