Zbog OVOG saobraćajnog prekršaja ćete platiti KAZNU DO 120.000 DINARA! - iKragujevac


Vesti

Usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije zakonodavac je posebnu pažnju posvetio zaštiti dece.

Zaprećene su kazne od 100.000 do 120.000 dinara, oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje osam meseci, od 13 do 15 kaznenih poena, naravno u zavisnosti od težine prekršaja.

"Prošle godine je, nažalost, u saobraćajnim udesima u Srbiji smrtno nastradalo 14 dece", kaže za Večernje novosti Damir Okanović, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Od toga, troje su bili pešaci, dvoje biciklisti i čak devetoro putnici u vozilu. Zato je bilo sasvim logično da se i kroz kaznenu politiku utiče na smanjenje broja nastradale dece, prvenstveno kao putnika u vozilu.

Zakon jasno kaže da u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete niže od 135 centimetara prevozi se vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu, koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta, osim u vozilima za javni prevoz putnika. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu