IN MEMORIAM: Preminula Jelena Žigon! - iKragujevac


Vesti

Zauvek će biti upamćena kao prija Jelena Žike Pavlovića iz „Žikine dinastije“, a velika ljubav sa Stevom Žigonom ostaće kao primer generacijama

Najlepša glumica sa ovih prostora Jelena Jovanović Žigon preminula je u 85. godini u utorak, posle iznenadne kraće bolesti.

Bila je supruga velikog Steve Žigona i majka glumice Ivane i slikara Nikole. Njena bogata karijera brojala je više od 60 filmskih uloga, ali svi će pamtiti njenu Jelenu, Žikinu priju iz popularne serije „Žikina dinastija“ i „Lude godine“. Treba svakako pomenuti i nezaboravne role u „Prvi građanin male varoši“, „Moja strana sveta“, „Jutro“, „Divlje seme“, „Sudar na paralelama“, „Kapetan Leši“.

- Jelena je bila najveća i najlepša dama srpskog glumišta. Toliko sam tužna što je otišla. Snimali smo zajedno mnogo puta. Uvek sam bila dočekana u njihovoj kući, a posebno sam bila bliska s njenim sinom Nikolom. Ostala sam bez drage prijateljice i velikog čoveka - rekla je potreseno glumica Lidija Vukićević.

Jelena nije ostavila traga samo na srpsko glumište, ona je u Australiji snimila filmove „Obećana žena“ i „The picture show man“, a u seriji o Vinetu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Njen rad ovenčan je nagradama Zlatni prsten za najbolju glumicu 1961. godine i Zlatni beočug, kao i Plaketom Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu.

Telegram saučešća Vučića

OBELEŽILA JEDNU EPOHU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici glumice Jelene Žigon.

- Ostali smo bez glumice koja je, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene uloge u filmovima i pozorištu, koji su snažno obeležili svoje vreme, ostala u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Neponovljivim šarmom, ličnošću, bila je i ostaće zauvek u našim srcima. Poštovana i draga Ivana, dragi Nikola, svu vašu tugu iskreno i prijateljski delim s vama.

U martu je na Međunarodnom forumu „Zlatni vitez“ u Rusiji dobila nagradu za životno delo „Sergej Bondarčuk“, koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

Povodom tog priznanja upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u „Prvom građaninu male varoši“ Puriše Đorđevića.

Važila je za skromnu i plemenitu ženu, što je i pokazala mnogo puta. Kada su je nedavno napali i opljačkali u stanu, iako je provalnik maltretirao, nije želela da se žali, samo je rekla: „Potresena sam, Ivanu su zvali da izjave saučešće, ali ne želim da kukam, ima i gorih nesreća od moje.“

Žigonova je bila i veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla da govori puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pesmu. Nije ostavljala bez suza nikog kada je govorila „Majku Jugovića“. Iako snažne energije, nesalomivog duha poput Jugovićke koju je kazivala, iznenadna bolest ju je pokorila

Smatraju je muzom mnogih velikih pesnika jer je o njoj napisano na desetine pesama. Među njima se izdvaja antologijska poema Ace Sekulića i stihovi „Kad padne svemirska noć, bar ti budi večna“. Poslednji film „Za kralja i otadžbinu“ snimila je s Radošem Bajićem.

Jelena će biti ispraćena u petak u 13 časova na Novom groblju u Beogradu.

Reagovanja

Snežana Savić: Bila je jedinstvena

Bila je najlepša žena i izvrsna glumica. Mnogo mi je žao što nas je napustila, pamtiću je samo po lepom... Bila je jedinstvena.

Beba Lončar: Zajedno smo počele

Jelena će mi ostati u najlepšem sećanju. Ona je bila malo starija od mene, ali smo zajedno počele da radimo. Soja Jovanović nam je dala uloge u filmu „Diližansa snova“ i tako smo nas dve počele karijeru. Mnogo mi je žao. Bila je divna.

Vladan Vukosavljević: Porodica preča od karijere

Jelena je voljno izabrala da pređe u drugi plan, da služi svojoj porodici, koja se odlikovala i odlikuje visokim umetničkim htenjima i dostignućima. Često je pokazivala da joj je stalo do naroda kojem je pripadala.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu