KONAČNO: Građani Srbije više neće morati da "jure penziju", evo i zašto! - iKragujevac


Vesti

Novim zakonom o PIO, koji bi trebalo da bude usvojen do jula, kazne za odlazak u penziju pre 65. godine trebalo bi da prestanu da važe

Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže za „Politiku” Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

„Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera”, kaže on.

Umesto trajnog umanjenja penzija od 0.34 odsto mesečno, predlog SSSS-a je da kazne ne važe posle 65.godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju. Uprkos činjenici da je SSSS još pre godinu i po dana Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog - epilog priče se tek sad nazire.

Naknadno objašnjenje zašto ni do kraja 2017. godine, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, jeste da se čekala poslednja revizija aranžmana sa MMF-om. Međutim, i to je prošlo. U Ministarstvu rada su nedavno "Politici" potvrdili da su izmene zakona u toku "ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja".

Kako se, međutim, nezvanično saznaje iz izvora bliskih radnoj grupi koja radi na izmeni zakona, na rešenju problema se ipak ubrzano radi kako bi se predlog zakona do kraja proleća našao pred vladom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu