TRAŽE RADNIKE IZ SRBIJE: Sloveniji hronično fale radnici, a pred turističku sezonu 5.000 ljudi! - iKragujevac


Vesti

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu biće potrebno i narednih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad

Slovenački turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi koje nameravaju da zaposle iz bližeg okruženja, navode tamošnji mediji.

- Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred letnju sezonu nedostaje oko 5.000 radnika, koje će verovatno nadomestiti angažovanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne - navodi ljubljansko "Delo".

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu biće potrebno i narednih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad, navodi taj list.

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta Slovenija je prošle godine imala 4,7 miliona turističkih dolazaka i 11,9 miliona noćenja. Očekuje se da će i ove godine zabeležiti rast broja noćenja i prihoda, ali je problem manjka zaposlenih hronično prisutan.

- Iako su početkom godine plate zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osetio se već sada za uskršnje praznike, pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni - kazala je za "Delo" sekretarica Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu Karmen Leban.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu