U Kragujevcu nema prekoračenja zagađenja - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je nedavno održana druga javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine.

Predložene novine donose nova pravila privredi, koja bi morala dodatno da investira u promenu sopstvenih tehnologija.

Jedno od kragujevačkih preduzeća, koje bi trebalo da sledi nove preporuke, je Energetika u kojoj će se, kako najavljuju poštovati važeće zakoni iz oblasti zaštite životne sredine.

Energetika neprestano prati savremene tehnološke i ekološke trendove. Savremena dostignuća iz oblasti zaštite životne sredine usklađena su sa novim zakonskim regulativama ove oblasti.

Proizvodna postrojenja Energetike koja eksploatišu ugalj su najveći emiteri gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Kako bi se zaštitila životna sredina urađen je novi projekat postrojenja oslonjena na prirodni gas.

U Energetici smatraju, da bi država pod hitno svojom regulativom, trebalo da obustavi proizvodnju mazuta sa velikim sadržajem sumpora.

Mnogi građani koji žive u blizini kragujevačkih toplana tokom zime uočavali su gust crni dim. Razloga za zabrinutost nema.

Kako navode u Energetici, dva puta godišnje u saradnji sa Institutom za javno zdravlje obavljaju merenje dimnih gasova i praškastih materija.

Zvanični izveštaju potvrđuju da zagađenja nije bilo osim prekoračenja parametara kada je reč o količini čađi i to dva dana tokom decembra.

Elektrofilterska postrojenja u Energetici se redovno održavaju i remontuju po tehničkim uputstvima.

Efikasnost tih postrojenja je preko 90 posto izdvajanja čestica i dimnih gasova.

Pri svakom zastoju u radu kotlova vrši se provera najvitalnijih delova elektrofiltera a svaki eventualni nedostatak se otklanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu