VELIKA NOVINA U ŠKOLSTVU:Đaci će od septembra učiti iz posebnih udžbenika - iKragujevac


Vesti

Škole će bez posrednika nabavljati udžbeničke komplete, što bi roditeljskom budžetu trebalo da donese uštedu do 15 odsto

Učenike prvog i petog razreda od septembra očekuju novi, drugačiji udžbenici, a moći će da uče i iz digitalnih knjiga. Biće formirane i učeničke zadruge u školama, pa će škole, bez posrednika, nabavljati udžbeničke komplete, što bi roditeljskom budžetu trebalo da donese uštedu do 15 odsto.
Ove novine donosi predlog Zakona o udžbenicima, koji će već sledeće nedelje, po hitnoj proceduri, naći pred pred poslanicima.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kao jednu od najvažnijih prednosti novog zakona navodi ukidanje ograničenja da udžbenici mogu da idu u učionice jedino ako su se za njih opredelili nastavnici koji predaju bar pet odsto učenika određenog razreda. Time su ponovo uzeti u obzir izdavači koji su nudili kvalitetna izdanja, a za koje je ministarstvo prosvete u prethodnom sazivu uvelo kvotu od najmanje pet odsto, kako bi se smanjio broj jer ih je u jednom trenutku bilo čak 78.

- Toliki broj izdavača nije realan. Na konkurs za udžbenike za prvi i peti razred, čija izrada je u proceduri, prijavilo se nešto više od 20 izdavača, sa 188 udžbeničkih kompleta - kaže za "Novosti" Vesna Nedeljković.

- Pravednije je da i mali izdavači dobiju šansu, kako bismo izbegli monopol, a zdrava konkurencija povoljno će uticati i na formiranje cena.

Katalog novih udžbenika za prvi i peti razred će biti objavljen 30. aprila, pa škole do tada ne treba da ugovaraju nabavku udžbenika.

- Poslali smo dopis svim školama za prvi i peti razred. Nema logike da se naručuje nešto za šta se još ne zna kako će da izgleda i koliko će da košta. Roditeljima jeste lakše da plaćaju na rate, ali oni na kraju moraju da budu obeštećeni, ukoliko bude razlike u ceni, između postojećih i novih udžbeničkih kompleta. Nije logično ni kako se nastavnici opredeljuju od kog izdavača će da naruče udžbenički komplet, kada još nisu videli ni kako izgledaju. U prvom i petom razredu biće uveden sasvim novi koncept, ishodno učenje, pa će se i udžbenici dosta razlikovati - naglašava pomoćnica ministra.
Od sada će udžbenici na odobravanje moći da se predaju, umesto jednom godišnje, cele godine. U izradi će se naći i udžbenici za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Drugačiji će biti postupak dodele besplatnih udžbenika i poboljšana situacija kada je reč o nedostajućim udžbenicima, poput onih namenjenih nacionalnim manjinama i učenicima srednjih stručnih škola.

- I ove godine biće podeljeni besplatni udžbenici za socijalno ugrožene kategorije učenika. Trudićemo se da, na osnovu ograničenog budžeta, što više dece dobije besplatne udžbeničke komplete. Snabdećemo i školske biblioteke udžbenicima koje će moći da koriste - objašnjava Vesna Nedeljković

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu