DRAMA U SRBIJI: Porodila se trudnica sa malim boginjama, beba ŽIVOTNO UGROŽENA - iKragujevac


Vesti

Dijagnostika nije ukazivala da će porođaj nastupiti tako brzo

Trudnica L. M. (33) iz okoline Aleksinca koja je obolela od malih boginja porodila se 7. marta, desetak minuta iza ponoći na Infektivnoj klinici u Nišu u sedmom mesecu trudnoće. Majka je dobro, a bebi se stanje pogoršalo.

Nakon prevremenog porođaja, koji je vrlo moguće uzrokovan morbilima, L. M. je ustabilnom stanju, ali se novorođenče teško svega 1.530 grama nalazi u stanju životne ugroženosti, na Odeljenju intenzivne nege Dečje interne klinike.

- Opšte stanje bebe je lošije nego posle porođaja. Još nema ospe po telu, a primila je imunoglobuline kao deo terapije. Beba je priključena na respirator jer nedovoljno dobro diše. Javio se i poremećaj srćanog ritma, zbog čega je dobila terapiju. Sumnja se i na krvarenje u moždanim komorama, koje je karakteristično za prevremeno rođene bebe, ali će se to znati tek posle dijagnostike i pregleda neonatologa – kaže dr Dejan Milojević načelnik intezivne nege na Dečjoj internoj klinici.

Kako se saznaje, pacijentkinja je primljena dan ranije na nišku Infektivnu kliniku i bila je pod nadzorom ginekologa koji su dolazili da je pregledaju, ali dijagnostika nije ukazivala da će porođaj nastupiti tako brzo.

Infektolog dr Steva Stanišić, dežurni lekar Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu, našao se iznenada u neočekivanoj situaciji tako da je morao da obavi porođaj do dolaska ekipa sa GAK, ali mu to, na sreću, nije bila prva takva situacija u karijeri, pa je sve prošlo bez komplikacija.

- Morbili mogu da dovedu do prevremenog porođaja. Desetak minuta posle ponoći pacijentkinja je zauzela položaj za porođaj i rekla je da će se poroditi. Sve se desilo za desetak minuta, jer je njoj to peto dete.

Majka L. M. se posle porođaja oseća dobro jer su male boginje kod nje već u prolaznoj fazi. Kod trudnice koja se porodila na infektivnoj klinici male boginje nisu potvrđene laboratorijski, ali njena klinička slika u svemu odgovara ovom oboljenju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu