Sprema se NOVI MODEL "FIJATA": Evo kako će izgledati - iKragujevac


Vesti

Kompanija "Fijat Krajsler" uskoro treba da lansira naslednika "grande punta", a on bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu.

Serđo Markione, predsednik "Fijat Krajsler automobila" (FCA), rekao je da će "Fijat" odluku o novom modelu u Kragujevcu objaviti 1. juna, kada ova kompanija treba da obelodani petogodišnji plan poslovanja. Novi plan poslovanja, koji obuhvata period od 2018. do 2022. godine, biće zvanično objavljen na godišnjicu od početka Markioneovog rukovođenja ovom kompanijom, koje traje od 2004. godine. Kako je i sam Markione najavio, plan će biti predstavljen u Baloku, gradiću u blizini Torina gde se nalazi probna staza italijansko-američke kompanije. Tim planom trebalo bi da bude predviđeno da li će se u Kragujevcu i dalje proizvoditi samo "fijat 500L" ili će kragujevačka fabrika dobiti još jedan model.

Prema nezvaničnim informacijama italijanskih medija, među kojima je u ugledna "La Republika", FCA planira da u proizvodnju uvede dva nova SUV modela, jedan manji i jedan veći, kao i automobil koji bi nasledio "grande punta", kome ističe rok pošto je u prodaji već 13 godina.

"Fijat" je u Brazilu već proizveo naslednika "punta" pod specijalnim imenom za južnoameričko tržište "argo". Međutim, italijanskoj kompaniji se ne isplati da takav model transportuje čak iz Latinske Amerike u Evropu. Zbog toga bi realna odluka menadžmenta iz Torina bila da upravo u Kragujevcu napravi novi model "grande punta" i plasira ga na tržište Starog kontinenta.

O novom modelu iz Kragujevca pišu i italijanski mediji, koji navode da su država, koja je manjinski vlasnik u našoj zemlji, i sindikati pozvali čelnike "Fijata" na razgovore o daljoj sudbini fabrike u Šumadiji. Prema njihovim navodima, u tim razgovorima trebalo bi da bude razmotreno i pitanje novog modela.

Novi model "fijata", koji bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu i da nasledi "grande punto", baziraće se na X6H platformi koju koristi "argo", ali bi trebalo drugačije da se zove, a trenutna radna verzija imena je "primo". Takođe, postoji mogućnost i da sa traka u Kragujevcu silazi i manji od dva SUV modela baziran na "džipu renegejd". Koji god od ova dva modela bude pravljen u Kragujevcu, za to postoje dva scenarija. Jedan je da bi se proizvodio paralelno sa "500L", a drugi da bi se odmah prešlo na proizvodnju novog modela. U oba slučaja tako bi kapacitet fabrike u Kragujevcu od 185.000 vozila trebalo da bude popunjen 100 odsto.

Serđo Markijone se pohvalio dobrom poslovnom godinom za FCA. Kako je rekao, profit kompanije je gotovo udvostručen, dok su dugovanja prepolovljena. Markijone je rekao da je profit FCA u 2017. bio 3,5 milijardi evra, dok je prodato 4,74 miliona automobila. FCA je tako četvrtu godinu zaredom završila poslujući sa profitom. Prvi čovek FCA izjavio je da ne planiraju da prodaju delove kompanije niti da traže potencijalnog partnera, o čemu se govorilo u poslednje vreme. On je najavio i da će u SAD investirati milijardu dolara na prebacivanje proizvodnje terenskih vozila iz Meksika u fabriku u Mičigenu, gde će otvoriti novih 2.500 radnih mesta.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu