SVE VIŠE RAZVODA: Evo kakva je situacija u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Prosečan srpski brak traje 13 godina. Najmanje razvoda je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, dok ih je najviše u Zaječaru. Prema poslednjim istraživanjima, mladi se sve češće odlučuju na razvod, ili vanbračnu zajednicu.

Sudbonosno "da" sve češće se završava sa "ne mogu više". Želja za većom slobodom, preterana očekivanja od partnera i samog braka, kažu psiholozi, dovodi do razočaranja.

Razlozi za rastanak su najčešće loša komunikacija i emotivna distanca.

"Problem ljubomore, posesivnosti, alkoholizma, neusklađenost u pogledu raspodele posla i odgovornosti, zatim su tu prevare, kako sa ženske, tako i sa muške strane, i ponekada neki nasilni oblici komunikacije", objašnjava porodični psihoterapeut LJiljana Filipović.

Najčešće se razvode u prvoj godini braka, a najveći izazov je dolazak deteta. Sve su brojniji i oni koji se na rastanak odluče i posle nekoliko decenija zajedničkog života.

"To se zove sindrom praznog gnezda, kada deca odu, oni shvate da više nemaju o čemu da razgovaraju", objašnjava Filipovićeva.

Najviše razvoda u Zaječaru

Prosečan srpski brak traje 13 godina. Žene se najčešće razvode sa 40, a muškarci sa 44 godine.

Mladi se sve češće se opredeljuju i za život u vanbračnoj zajednici. Smatraju da brak nije garancija srećne zajednice.

Prema poslednjim podacima iz 2016. godine u Srbiji je sklopljeno oko 36.000 brakova, a razvedeno oko 9.000.

Najmanje razvoda, pokazuju podaci, je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, dok su Zaječarci rekorderi – u toku jedne godine razvede se više od polovine bračnih parova.

Brak i u prestonici traje sve kraće.

"Iako se opština Savski venac izdvaja kao opština sa najvećim brojem sklopljenih brakova, u njoj se beleži najveći broj razvoda, nešto iznad dva promila. Najmanju stopu razvedenih brakova beležimo u beogradskoj opštini Obrenovac", navodi Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Osobe koje su zbog profesije svakodnevno u kontakt sa mnogo ljudi, podložnije su razvodu, pokazuju podaci. Tako se u Srbiji najviše razvode zaposleni u zdravstvu, a najmanje agronomi.

Ipak, više od polovine građana, pokazuju podaci, živi sa partnerom, što potvrđuje da je brak i dalje dominantna forma zajedničkog života.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu