Zajednička istorija jevrejskog i srpskog naroda sa pogledom u budućnost - iKragujevac


Vesti

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju Aleksandar Štajn organizovali su prijem za Dženi Sedov zamenicu šefa misije Republike Izraela u Srbiji.

Grad Kragujevac i Izrael vezuje veliko prijateljstvo koje datira još iz vremena nastanka Kragujevca i njegovog razvitka kroz istoriju. Na ovim prostorima Jevreji i Srbi proživeli su i lepe i teške trenutke, istakao je Petrašinović. Zajedno smo branili Srbiju od osvajača, ali smo zajedno i stradali 1941. godine. Uvek smo bili jedni uz druge, na strani slobode, pravde i jednakosti.

Zajednička istorija i višedecenijski prijateljski odnosi između naša dva naroda dobar su predouslov za uspostavljanje novih vidova saradnje. Ova gradska administracija želi da ti odnosi budu još bolji i podignuti na značajniji nivo. Kragujevac je danas grad koji želi da se razvija, da ostvaruje nove vidove saradnje i svakom potencijalnom investitoru, rekao je Petrašinović, pruži najpovoljnije uslove za razvoj svog biznisa.

Prema rečima Dženi Sedov, ambasadorka Izraela Alona Fišer Kim zainteresovana je da u Kragujevcu razvija saradnju u onim segmentima gde se prepozna zajednički interes. Izraelske kompanije koje su prisutne u Srbiji, ali i one koje nisu, pokazuju povećano interesovanje za ulaganja u oblast energetike, obnovljive izvore energije, poljoprivredu, agrotehnologiju i upravljanje otpadom. Pored toga, Izrael je zaineteresovan i za saradnju u oblasti kulture, istorije i obrazovanja.

Dženi Sedov zamenica šefa misije Republike Izraela u Srbiji tom prilikom izrazila je zahvalnost što se grad Kragujevac priključio obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu