U maju otvaranje Regionalnog centra za demenciju - iKragujevac


Vesti

Regionalni centar za demenciju u Ravnom Gaju, prvi i jedini te vrste u Srbiji, trebalo bi da bude otvoren u maju ove godine.

Rekonstrukciju i adaptaciju zgrade nekadašnjeg dispanzera finansirala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, koja je Opštini Knić za te namene odobrila 27,5 miliona dinara. Ova ustanova radiće pod patronatom Zavoda za smeštaj odraslih „Male Pčelice“.

Otvaranje Regionalnog centra za demenciju u Ravnom Gaju veoma je značajno, s obzirom na to da u Srbiji ne postoji socijalno-zdravstvena ustanova te vrste, smatra dr Vladica Stanojević, direktor Zavoda za smeštaj odraslih „Male Pčelice“.

Za razliku od dnevnih centara za demenciju, koji funkcionišu u našoj zemlji, ovaj će biti stacionarnog karaktera.

Centar će biti smešten u zgradi nekadašnjeg dispanzera u Ravnom Gaju, za čiju je rekonstrukciju i adaptaciju Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Opštini Knić odobrila 27,5 miliona dinara.

Ova ustanova pružaće usluge dementnim i osobama sa Alchajmerovom bolešću.

U Zavodu „Male pčelice“ prethodnu godinu ocenjuju kao veoma uspešnu. Posebno su ponosni na renovirani peti paviljon za smeštaj najstarijih korisnika iz kategorije psihogerijatrije.

U renoviranje i opremanje ovog paviljona Zavod je uložio 20 miliona dinara sopstvenih sredstava, čime su nepokretni i teško pokretni štićenici ove ustanove dobili kvalitetnije uslove za život.

U toku su radovi na rekonstrukciji vešeraja, u kome se dnevno opere oko dve tone veša. Iz resornog ministarstva obećana je pomoć za nabavku mašina, jer su one koje se sada koriste stare više od 40 godina. Radovi bi trebalo da budu završeni u maju.

Za 2018. godinu Zavod ima ozbiljne planove. Ova ustanova je kod resornog ministarstva aplicirala za sredstva za dogradnju prvog, drugog i petog paviljona, nadgradnju Upravne zgrade Zavoda i dogradnju Regionalnog centra za demenciju, a vrednost projekata procenjena je na oko 150 miliona dinara.

Ukoliko sredstva budu odobrena, „Male Pčelice“ će u ovoj godini biti najveće gradilište u Šumadiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu