OLUJA ANA IDE KA NAMA: Najavljuju jake vetrove brzine 120 km/h i druge arktičke udare, Evropa se sprema za nevreme (VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Španija i Portugalija izdale su danas upozorenja na jake vetrove i obilne padavine usled oluje koja se bliži Pirinejskom poluostrvu sa Atlantika.

Španski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje - na ekstremnu opasnost od vremenskih nepogoda danas koje će doneti oluja Ana, prenosi AP.

Kako se navodi, najveća pretnja po bezbednost biće jaki vetrovi, koji bi mogli da dostignu i brzinu do 120 kilometara na čas u planinskim predelima i na severozapadu zemlje.

Portugalski meteorološki zavod takođe je izdao upozorenje na ekstremnu opasnost od snažnih vetrova u severnim i centralnim delovima zemlje.
Sa druge strane, Britanci se suočavaju sa drugom velikom olujom Kerolajn, sa brzinama vetra od 140 kilometara na čas, koja je donela izuzetno niske temperature i sneg.

Obilne snežne padavine poremetile su danas u Britaniji kopneni i vazdušni saobraćaj, pri čemu su polasci nekih vozova i aviona otkazani.

Britanska Meteorološka služba saopštila je da je na snazi žuto upozorenje, pre svega širom centralne Engleske, upozorivši putnike na verovatne poremećaje u drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju, prenosi Rojters.

U Senibridžu, u Velsu, visina snežnog pokrivača iznosi 28 centimetara, dok je u Haj Vajkombu, nadomak Londona, sloj snega koji je napadao dostigao visinu od 12 centimetara.

 

U Birmingemu u središnjoj Engleskoj obustavljeni su letovi, dok je više od 10 železničkih linija prijavilo kašnjenja.

U Londonu je, takođe, odložena ragbi utakmica "zbog nepovoljnih vremenskih uslova oko terena".

Očekuje se da će se ova oluja pomeriti dalje na istok i da će ući u Francusku, a za nedelju se već izdaju upozorenja.
U Škotskoj je već napadalo oko osam centimatara snega, a oluja je zahvatila i delove Severne Irske, Velsa, severne Engleske.

 

Brzina vetra koju je donela oluja sa Arktika kreirala je arktički protok vazduha, zbog čega su temperature padale
Kako je u Srbiji? Zbog zaostalog snega oprez na putevima

Vozače ovog podneva očekuje pretežno vedro vreme, ali zbog zaostalog snega na kolovozu na nekim putevima savetuje se sporija i opreznija vožnja, saopštio je danas Auto-moto zavez Srbije. Kako se navodi, putevi ka zimskim turističkim centrima su prohodni, a nema ni zadržavanja na naplatnim stanicama.

Na graničnim prelazima, zadržavanja za putnička vozila su do 20 minuta. AMSS navodi i da često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na graničnim prelazima.
 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu