KG: U novoj radnoj zoni posao za 7.000 ljudi - iKragujevac


Vesti

Skupština grada Kragujevca usvojila je na današnjoj sednici zakazanoj po hitnom postupku Plan detaljen regulacije “Radna zona Sobovica-Lužnice” prvobitno za potrebe kompanije “Milanović inženjering”, koju preuzima “Siemens”, ali i za izgradnju novih fabričkih hala i nova radna mesta.

 Ova tačka dnevnog reda je ujedinila vlast i opoziciju, s obzirom na to da je za nju glasao 71 odbornik.

“Pred nama je ogorman projekat, verovatno veći i od “Fiata”. Mi očekujemo izgradnju velike industrijske zone u Sobovici, zapošljavanje velikog broja ljudi, dolazak Siemens-a u Kragujevac. U ovoj godini imamo smanjen broj zaposlenih za 2.500 ljudi. Ako bude kako smo planirali očekujemo da u naredne tri do četiri godine u novoj randoj zoni bude zaposleno između 6.000 i 7.000 ljudi. Zato lokalni parlament i Gradsko veće moraju da učine sve da ovaj projekat bude što pre i sa sigurnošću realizovana”, izjavio je gradonačlenik Kragujevca Radomir Nikolić.

Opozicione odbornike je interesovalo šta je sa kineskom kompanijom “CMEC”, koja je trebalo da bude na ovom potezu, i da li se od toga odustalo. Prema rečima Radomira Nikolića, ta investicija će biti realizovana, ali se čekalo da se steknu pojedini uslovi.

“Ugovor između Kine i Srbije o izvozu govođeg mesa potpisan je tek pre neki dan u Mađarskoj. Kako neko može očekivati da ta investicija bude realizovana bez toga da goveđe meso može uopšte da bude izvezeno iz Srbije u Kinu. Protokoli koje smo potpisali su najavili sve ovo, ali se čekalo da formalno može da se stekne uslov da ovako nešto može da se desi. Memorandum potpisan sa CMEC-om u Kini je čvrst, i uopšte ne pričamo o tome da li će ta investicija biti realizovana. Štos je bio u tome da se sačeka da formalno može da se realizuje. Sad kad može da se realizuje imamo dovoljno zemljišta”, rekao je Nikolić.

Gradonačelnik Radomir Nikolić zaključio je na kraju da je ova sednica početak potpunog privrednog oporavka Kragujevca. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu