ALARMANTNO: Prijavljeno čak 465 nasilja u porodici u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Od prvog juna 2017. godine od kada je stupio na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, na teritoriji grada Kragujevca prijavljeno je 465 događaja nasilja u porodici, a od tog broja izrečeno je 382 hitne mere koje podrazumevaju iseljenje iz porodičnog domaćinstva ili zabranu komunicaranja sa mogućom žrtvom, rečeno je na skupu u Politehničkoj školi koji je organizovala Policijska uprava u Kragujevcu, a u okviru kampanje “Stop nasilju u porodici“.

Od kad smo počeli da primenjujemo novi zakon o porodičnom nasilju beležimo trend povećanja krivičnih dela i prekršaja iz oblasti nasilja u porodici, jer se žene osnažuju da prijave delo i ne trpe, što nas raduje jer prepoznaju napore koje državni organi ulažu da se osećaju sigurnije, kazao je Ivan Jeremić, ispektor i koordinator za oblast nasilja u porodici Policijske uprave u Kragujevcu. Sada reagujemo na događaje, koji su nam ranije bili nedostupni, i taj trend povećanja nam je očekivan, a već narednih godina, imajući u vidu samo zakonsko krivično delo i upoznavanje građana sa represivnim merama koje ih očekuju prilikom nasilja u porodici, nadamo se smanjenju ovakvih događaja, dodao je Jeremić.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici na teritoririji PU Kragujevac izrečeno je 15 prekršajnih hitnih mera, odnosno kazni zatvora u trajanju od 30 do 60 dana, jer za ovakvu vrstu prekršaja ne postoji novčana kazna. Još jedan podatak koji ohrabruje je da na teritoriji grada Kragujevca nije prijavljeno nijedno krivično delo ubistva, ili nanetih teških telesnih povreda, već su se prijavljeni događaji odnosili na verbalne sukobe odnosno pretnje i svađe. Najveći broj prijava je od strane supružnika, najčešće žena.

Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici predviđeno je da gradovi imaju Grupu za koordinaciju i saradnju koju čine predstavnik policije, predstavnik Centra za socijalni rad i tužilac koji predsedava grupom. Oni se sastaju na 15 dana, analiziraju svaki događaj ponaosob, procenjuju njegov stepen rizika, i za svaki od tih događaja određuju planove postupanja koji mogu biti ili preventivni razgovori sa policijom ili upućivanje u Centar za socijalni rad.

Predstavnicima đačkih parlamenata, Saveta roditelja osnovnih i srednjih škola, službenici Policijske uprave u Kragujevcu predočili su šta sve predstavlja nasilje u porodici, kojim se zakonima Republike Srbije regulišu problemi u porodici, kaznene odredbe i mere koje država preduzima prema počiniocima nasilja, zatim kome i kako prijaviti nasilje, način postupanja po prijavi i naveli neke od primera u njihovoj praksi.

Inače, tribinom u okviru kampanje “Stop nasilju u porodici“, a u cilju prvencije i sprečavanja nasilja i što boljem informisanju građana o ovoj oblasti, Policijska uprava u Kragujevcu uključila se u međunarodnu kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu