RAK KOJI JE IZLEČIV UBIJA ŽENE U SRBIJI: Po smrtnosti od karcinoma grlića materice drugi smo u Evropi - iKragujevac


Vesti

Srbija se po smrtnosti od raka grlića materice nalazi na drugom mestu u Evropi (gora je samo Rumunija), dok je četvrta kada je u pitanju obolevanje od ove maligne bolesti, rekla je dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Prema podacima “Batuta”, u našoj zemlji se svake godine registruje 1.244 novoobolelih žena od ovog karcinoma, a njih 480 umre.

Anketa koja je sprovedena u Srbiji na 1.254 ispitanica otkrila je alarmantnu situaciju: 28,6 odsto žena nikada nije radilo Papanikolau test (skrining test premalignih i malignih promena grlića materice), dok 25 odsto njih Papanikolau test radi na tri ili više godina. Anketa je pokazala i da 36 odsto žena ide kod ginekologa neredovno, a da 4,95 odsto nikada nije bilo kod ginekologa i to iz straha, nedostatka vremena ili zato što su bez zdravstvenog osiguranja.

- Rak grlića materice, u kombinaciji sa drugim faktorima rizika, posledica je infekcije humanim papiloma virusom (HPV) koja je rezultat nezaštićenog seksualnog odnosa - izjavila je dr Boričić na nedavnom naučnom skupu u Nišu.

Ginekolog dr Ljubica Mrdaković Todorović, član odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije, u razgovoru za „Blic“ ističe da je neophodno raditi preventivne preglede jednom godišnje, jer je rak grlića materice izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

- Ova bolest ima dugu razvojnu fazu, tako da svaki preventivni pregled mnogo znači jer se rak može izlečiti ukoliko se otkrije na vreme. Statistika je takva da žene ili nemaju vremena ili strahuju da odu kod lekara i, nažalost, dešava se da bude kasno kad bolest odmakne. Preventivni pregledi se rade jednom godišnje, a kod onih žena koje spadaju u rizičnu grupu (one koje menjaju partnere i imaju rizične seksualne odnose) rade se i češće - objašnjava dr Mrdaković Todorović.

U rizičnu grupu spadaju i žene pušači, iako nema pravila koja će žena dobiti rak grlića materice, simptomi često nedostaju.

- U ranim fazama bolest može biti asimptomatska, tako da se jedino može otkriti pregledom. Dakle, simptomi mogu da izostanu, ali ukoliko se javi krvarenje van ciklusa, produženo krvarenje, bolovi u donjem delu stomaka, pojačana sekrecija, to je lampica koja treba da alarmira svaku ženu da se hitno javi lekaru, što opet ne mora da znači da ona ima rak, ali opet je znak da nešto nije kako treba - objašnjava dr Mrdaković Todorović.

Ovu bolest izaziva HPV, a vakcinacija protiv njega preporučljiva je i za dečake i za devojčice do 14 godine života.

- HPV se prenosi polnim odnosom. Postoje različiti tipovi virusa, a karcanom grlića izazivaju virusi visokog onkogenog potencijala. Treba skrenuti pažnju da imunitet, takođe, igra važnu ulogu, a to znači da osim redovnih pregleda, treba raditi i na jačanju imuniteta. Takođe, skrenula bih pažnju svim mladim devojkama da onog trenutka kada stupe u seksualne odnose ne čekaju duže od tri godine da prvi put posete ginekologa jer su redovni pregledi ključ borbe protiv ove bolesti - objašnjava doktorka Todorović.

Rešenje su preventivni pregledi i vakcina

U Nemačkoj godišnje od raka grlića materice oboli oko 4.300 žena, ali broj novoobolelih i broj umrlih konstantno padaju zahvaljujući široko rasprostranjenoj prevenciji PAP testovima i “thin prep” metodom, kaže za “Blic” dr Stefan Stefanović sa Univerzitetske klinike za ginekologiju nemačkog Nacionalnog centra za tumorska oboljenja u Hajdelbergu.

- Što se vakcine tiče, preporuka postoji za Gardasil 9 - devetovalentnu vakcinu koja štiti od devet podtipova HPV-a. Inače hajdelberški profesor Harald zur Hausen je 2008. dobio Nobelovu nagradu za otkriće viralno uzrokovanog karcinoma grlića. Ono što je moja preporuka jesu preventivni pregledi, kao i vakcina za one koji mogu da je prime - objašnjava dr Stefanović.

Učestalost obolevanja na 100.000 žena

1. Letonija 14,2

2. Bugarska 14

3. Poljska 13,6

4. Srbija 12,8

5. Litvanija 12,2

6. Crna Gora 12

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu