U susret 25. novembru Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, ministarka pravde Nela Kuburović i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima obišli su juče Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“ - iKragujevac


Vesti

U susret 25. novembru Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, ministarka pravde Nela Kuburović i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima obišli su juče Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“ kao i Prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja, gde je trenutno zbrinuto pet žena i četvoro dece. Cilj posete je da se u razgovoru sa nadležnim službama sumiraju rezultati primene novog zakona o sprečavanaju nasilja u prodici.

Tokom pet meseci primene novog zakona o sprečavanju nasilja razmotreno je 17 319 slučajeva i izrečeno je preko 6000 hitnih mera, što je novina u našem zakonodavstvu, rekla je Nela Kuburović sumirajući rezultate koje je država preduzela kako bi se suočila sa tim problemom. To znači da je sud doneo odluku da se na 30 dana nasilnik udalji iz stana ili da je izrečena mera zabrane prilaska žrtvama. Od 1. juna do danas uspostavljena je dobra koordinacija i sektorska saradnja između centara za socijalni rad, pavosudnih organa i policije što je rezultiralo izradom preko 3000 individulanih planova podrške i zaštite žrtava porodičnog nasilja. Ovo je dobar primer, rekla je Nela Kuburović kako država može na sistemski način da se suoči sa tim problemom, koji ne možemo da iskorenimo, ali možemo da svedemo na najmanju meru.

Jedan od primera dobre prakse je Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“ kao i Prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja koje je petogodišnju licencu dobilo 2016. godine. Kapacitet Prihvatilišta koje pokriva ceo region je 10 lica, što je prema rečima Snežane Stevanović direktorke tog Centra, nedovoljno. Prošle godine u Prihvatilištu je zbrinuto 81 lice, a ove godine 85. Najveći broj žena ostaje u periodu od 30 do 90 dana, pa čak i duže po nalogu Centra za socijalni rad.

Našu najveću snagu u čitavoj lepezi usluga koje jačaju kapacitete porodice i pružaju podršku ženama predstavlja Protokol o intersektorskoj saradnji na polju zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja koji u Kragujevcu potpisan 2008. godine, istakla je Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu. U toj borbi Kragujevac je fokusiran na prevenciju, ali i na osnaživanje žena da progovore i prijave nasilje. Dokaz da smo u tome uspeli svedoči i podatak je da je 2014. godine zabeležen skok u broju prijava, ne zbog porasta nasilja, nego zbog podrške ženama da nasilje prijave. Inače, broj žena koje tokom godine na regionalnom nivou prijave nasilnika kreće se oko 1000.

Ovogodišnjoj globalnoj, svetskoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta priključiće se i grad Kragujevac. Kampanja počinje u subotu Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. U tom periodu narandžastom bojom biće osvetljen Krst na ulazu u Kragujevac. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu