Obeležavamo Svetski dan prevencije zlostavljanja dece, evo i kada - iKragujevac


Vesti

Institut za javno zdravlje Kragujevac obaveštava da se 19. novembar svuda u svetu obeležava kao Svetski dan prevencije zlostavljanja dece, sa ciljem podizanja nivoa svesti i povećanja osetljivosti na pojavu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece.

Prava deteta se krše na najrazličitije načine i na različitim nivoima: od manipulisanja decom u reklamne svrhe, političke promocije, eksploatacije dečijeg rada, nepoštovanja njihovog identiteta i integriteta do teških oblika zlostavljanja i zanemarivanja. Nasilje nad decom je u konstantnom porastu, javlja se u različitim oblicima i pronalazi najrazličitije kanale, naročito kad je reč o nasilju koje nije vidljivo na prvi pogled, kao što je vršnjačko nasilje u školama i zlostavljanje putem interneta tzv. „cuberbulling“ čega roditelji najčešće nisu ni svesni. Inače, smatra se da je zlostavljanje dece težak problem koji izaziva brojne posledice po njihov razvoj.

U cilju prevencije nasilja u porodici, u našoj zemlji doneti su brojni zakoni kao što su: Zakon o zabrani diskriminacije, Porodični zakon, Krivični zakon, a od juna ove godine u primeni je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. U obrazovno-vaspitnim ustanovama primenjuje se Posebni protokol za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. 

Ove 2017. godine, UNICEF, Evropska komisija i Ministarstvo rada, obrazovanja i zdravlja Vlade Srbije u okviru kampanje „Zaštitimo decu od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama zapadnog Balkana“ pokrenuli su inicijativu koja ima za cilj unapređenje postojećih i usvajanje novih lokalnih protokola za zaštitu dece od nasilja u lokalnim zajednicama.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu