VAŽNA VEST ZA VOZAČE: Evo za koliko poskupljuje gorivo! - iKragujevac


Vesti

Nedeljni pregled prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji i deset zemalja u okruženju nam donosi podatke prema kojima je u našoj zemlji manje poskupljenje nego u okolnim.

Cena sirove nafte uz omanje oscilacije već pet meseci ima trend rasta. Krajem juna barel referentne nafte (BRENT) je koštao 44,82 dolara, a šestog novembra cena je postigla ovogodišnji maksimum od 64,27 dolara za barel. Berzanske kotacije su na kraju jučerašnjeg dana bile nešto niže i iznosile su 61,54 dolara za barel.

Posle pet meseci rasta cene nafte, koji kumulativno iznosi čak 43 procenta, došlo je i do povećanja najpre veleprodajnih, a sada i maloprodajnih cena goriva u Srbiji i svim zemljama u okruženju. U odnosu na prosečne cene, od 1. novembra, najveći skok cene benzina i dizela, od 30 do 40 lipa, ili 4 do 5 evrocenti zabeležen je u Hrvatskoj. U Crnoj Gori cene su veće za 5 evrocenti, zatim sledi Makedonija sa povećanjem od 2 do 2,5 denara što je 3 do 4 evrocenta. Cene benzina u Mađarskoj su veće za gotovo 1 evrocent ili 3 forinte, a cena dizela za nešto manje od 2 evrocenta ili 6 forinti. Zatim slede promene na srpskom tržištu na kome su prosečne maloprodajne cene benzina u prethodne dve nedelje povećane za dinar i jednu paru, ili nešto manje od 1 evrocenta, a dizela za 1 dinar i 10 para, ili 1,19 evrocenti.

Na uporednoj tabeli prosečnih malorodajnih cena goriva nema većih promena. Prosečna cena benzina u Srbiji je na nivou regionalnog proseka, dok se cene dizela i TNG-autogasa svrstavaju u red najvećih.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu