ALARMANTNO: Od malih boginja u Srbiji obolela 121 osoba - iKragujevac


Vesti

Svaki dan se javljaju novi slučajevi!

U poslednjih mesec i po dana u Srbiji je registrovana 121 osoba obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u srpskim enklavama na KiM, Beogradu, Bujanovcu, Kraljevu.

Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, najstarija ima 48 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 20 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, a od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod osam obolelih osoba.

Epidemija malih boginja na teritoriji KiM prijavljena je 23.oktobra i registrovano je 100 obolelih, u Beogradu je šest obolelih, u Bujanovcu dva obolela, a u Kraljevu 13.

Od početka oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji, a u skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba od 12 meseci do 14 godina.

 Prvi simptomi malih boginja su: osip po telu, temperatura iznad 38,5 stepeni, kašalj, kijanje, konjuktivitis.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu