MUČILI DRUGA, A SADA GA ČUVAJU: Ovaj slučaj nasilja dobio je POZITIVAN PREOKRET (VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Vesna J, majka dečaka koji je pretrpeo vršnjačko nasilje pre dve godine u Ekonomsko–ugostiteljskoj školi u Aranđelovcu kaže da je cela porodica "mnogo potrešena posle pojave snimka koji je objavljen na društvenim mrežama", kao i zbog toga što je "ceo slučaj dobio takve dimenzije da će se njime baviti tužilaštvo".

- Moje je dete tada došlo u novu sredinu, iz sela Rajkovca kod Topole. Nije se odmah uklopilo. Za snimak kada se dogodila čarka nismo ni znali. Sve je oko toga rešeno u krugu škole, sa pedagogom, roditeljima dece, školom. Otac od I. T. je rekao da takav sukob nikada neće da se ponovi, a i majka od M. O. je bila ljubazna, izašli su nam u susret - priča majka Vesna J.

Prema njenim rečima, oni su već tri godine u istom razredu i druže se.

- Da je imao nekih nesuglasica moj sin Đorđe mi se požalio tek u trećoj godini. Tada sam otišla do direktorke škole, 14. septembra, porazgovarala sa svima i problem je rešen na najbolji način. Sada, kada je posle dva dana pušten snimak u javnost, kada smo ga prvi put videli, ponovo smo se potresli svi, a najviše dete - priča majka Vesna J.

Šokantni snimak koji je posle dve godine dospeo u javnost snimao je učenik, njihov drugar iz Mladenovca. Video zapis nije imao ni Đorđe J, niti iko od vinovnika incidenta.

Komandir policije u Aranđelovcu je zvao Vesnu J. da da izjavu u policiji, tek nakon objave snimka, u sredu.

- Rekla sam u policiji da neću da gonim dečake koji su imali problema sa mojim sinom. Pitala sam da li može to da prođe bez javnog tužioca, ali su oni rekli da ne može. Ja nisam htela da ih teretim, ali sada to ide po automatizmu, a mi ne želimo da se to radi - objašnjava majka maloletnog Đ. J.

Razlog za svađu između tri učenika je bio, kako kađe majka, "sukob oko neke društvene mreže".

- Neko je nešto izbacio verovatno na Fejsbuku, pa se moj sin na to nasmejao, i onda su ga napali jer ga nisu ni poznavali. Bio je nov, iz druge sredine. Moj sin je najmanji u razredu, i od tada kada su se pomirili i bolje upoznali, ti drugari koji su ga ranije tukli, sada ga brane od druge dece ako zatreba - kaže Vesna J.

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu se oglasilo povodom slučaja maloletničkog vršnjačkog nasilja, koji se dogodio u oktobru 2015. godine u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Slobodan Minić" u Aranđelovcu, a koji je, kako se navodi u saopštenju, "tek sada objavljen u medijima".

To se dogodilo u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Slobodan Minić" u Aranđelovcu, kada su "maloletni izvršioci T. I. (17) i M. O.(17) verbalno i fizički zlostavljali vršnjaka, maloletnog Đ. J. Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu je dana 09. 11. 2017. godine, od strane Policijske stanice u Aranđelovcu dostavljen izveštaj u vezi navedenog događaja, a nakon čega će tužilaštvo prema maloletnim izvršiocima pokrenuti krivični postupak zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje iz člana 137. Krivičnog zakonika".

Nada Tanasijević direktorka centra za socijalni rad u Aranđelovcu, kaže za "Blic" da iz Ekomomske škole ništa nije stiglo od prijava za slučaj nasilja".

- Policija je nas obavestila pre dve večeri, tek kada su objavljeni snimci i iz te i iz Tehničke škole. Policija je već obavljala razgovore sa tom decom ranije, ali mi nismo obavešteni. Razlog je to što majka oštećenog dečaka nije htela da se to nasilje nad njenim sinom procesuira. Posle objavljivanja snimaka reagovalo je tužilaštvo, i sada će to doći do nas. Naš posao je da uspostavimo kontakt sa roditeljima i decom, da procenimo porodične prilike, bezbednosne rizike. Škola više nije bitna u tom procesu. Mi ćemo napisati izveštaje koje će nam tražiti sud i tužilaštvo. Radi se protokolu o zaštiti žrtava porodičnog nasilja - kaže Nada Timotijević.

Isto je i sa prethodnim slučajem, iz Tehničke škole, takođe iz Aranđelovca. Centar za socijalni rad je obavešten 31. oktobra, a za dva dana je tražio da se dopune informacije o porodicama i imena roditelja.

(Blic)

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu