JEZIVO: Jedan od pet nasilnika iz Aranđelovca već gledao nasilje u SVOJOJ PORODICI (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Nada Tanasijević, direktorka Centra za socijalni rad u Aranđelovcu, kaže za "Blic" da je Centar o nasilju u Tehničkoj školi koje je zgrozilo Srbiju, kada su školski drugovi čak 33 puta udarili jednu devojčicu, obavešten 31. oktobra i da je tražio dodatne informacije o porodicama i imena roditelja.


- Pozvali smo roditelje, obavili razgovore i radimo na tom izveštaju. Deca su maloletna, informacije ne smeju da se otkrivaju. Ali treba znati to da je jedno od dece, koje se tereti za nasilničko ponašanje jer je tuklo školsku drugaricu, svoj model ponašanja ponelo iz porodice, u kojoj se nedavno dogodilo porodično nasilje kada je otac maltretirao majku - kaže Timotijevićeva.

Što se tiče slučaja iz Ekonomske škole u Aranđelovcu iz 2015. godine, čiji se snimak takođe pojavio na internetu, ona kaže da Centar nije dobio nikakvu prijavu nasilja.

- Policija je nas obavestila pre dve večeri, tek kada su objavljeni snimci iz škole. Policija je već obavljala razgovore sa tom decom ranije, ali mi nismo obavešteni. Razlog je to što majka oštećenog dečaka nije htela da se nasilje nad njenim sinom procesuira. Posle objavljivanja snimaka reagovalo je tužilaštvo, i sada će taj slučaj doći i do nas. Naš posao je da uspostavimo kontakt sa roditeljima i decom, da procenimo porodične prilike, bezbednosne rizike. Škola više nije bitna u tom procesu. Mi ćemo napisati izveštaj koji će nam tražiti sud i tužilaštvo. Radi se o protokolu o zaštiti žrtava porodičnog nasilja - kaže direktorka Timotijević.

Juče se povodom slučaja vršnjačkog nasilja iz oktobra 2015. godine u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Slobodan Minić" u Aranđelovcu oglasilo i Više javno tužilaštvo u Kragujevcu. U saopštenju tužilaštva se kaže da su tada "maloletni izvršioci T. I. (17) i M. O. (17) verbalno i fizički zlostavljali vršnjaka, maloletnog Đ. J. Dodaje se da je Višem tužilaštvu u Kragujevcu izveštaj o ovom događaju dostavljen iz Policijske stanice u Aranđelovcu 9. novembra 2017. godine, dakle pre dva dana, slučajno ili ne, sutradan u odnosu na vreme kada se na internetu pojavio snimak nasilja nad devojčicom u Tehničkoj školi?!

Tužilaštvo je navelo da će prema maloletnim izvršiocima pokrenuti krivični postupak zbog zlostavljanja i mučenja iz člana 137 Krivičnog zakonika. Samo dan ranije tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak protiv dva dečaka i devojčice, 16-godišnjih učenika Tehničke škole, S. V., D. R. i K.V., koji su 13. oktobra ove godine u učionici tukli drugaricu B. N. (16).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu