Šumadija spremna za prvi sneg - iKragujevac


Vesti

Svi subjekti sistema za reagovanje u vanrednim situacijama na području Šumadijskog upravnog okruga spremni su za predstojeću zimsku sezonu – konstatovano je na sednici Okružnog Štaba za vanredne situacije održanoj u Kragujevcu.

Zoran Joksić iz Uprave za vanredne situacije izvestio je članove Okružnog štaba o spremnosti opštinskih štabova za rad u zimskim uslovima, kada je reč o održavanju puteva, stanju mehanizacije i količinama soli i agregata. JKP “Čistoća“ na teritoriji Kragujevca sa devet kamiona i četiri univerzalne mašine održavaće ulice u dužini od 560 kilometara i 177 kilometara puteva. Pored dovoljnih količina soli, agregata i kalcijum hlorida za mokro posipanje ulica, u toku je nabavka još četiri kamiona. Početak zimske sezone, rekao je Joksić, spremno dočekuju sve službe na teritoriji opština Aranđelovac, Topola, Rača, Batočina, Knić i Lapovo.

Izveštaj o spremnosti mehanizacije i ljudstva podneli su i predstavnici Preduzeća za puteve Kragujevac i Beograd. PZP Kragujevac održava 295 kilometara puteva prvog, drugog i trećeg prioriteta. Pored 24 kamiona za reagovanje u IV stepenu, u stanju pripravnosti biće još 12 kamiona. Oprema je remontovana, a ušli su u nabavku još šest novih vozila. PZP Beograd na području Šumadije održava 195 kilometara u Aranđelovcu, Topoli i deo teritorije opština Rača sa sedam vozila i priključnim mašinama. U slučaju potrebe spremni su da angažuju dodatnu mehanizaciju.

Ovo je treća redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije, ali jedna od najvažnijih tokom godine, rekla je Biljana Ilić – Stošić načelnica Šumadijskog upravnog okruga. Sve službe su, kako smo mogli da čujemo, spremne za predstojeću zimsku sezonu, a na današnjoj sednici precizno je utvrđeno šta ko radi. Radnici Preduzeća za puteve Kragujevac i Beograd kao i JKP “Čistoća“ održavaće saobraćajnice na teritoriji Šumadije. Raspolažu sa dovoljnim količinama agregata i soli za početak zimske sezone. Najveća pažnja poklonjena je izveštajima Centra za socijalni rad o staračkim domaćinstvima i pojedincima koji mogu biti ugroženi. Preko mesnih zajednica Centar je u kontaktu sa tim licima i za slučaj potrebe biće organizovana evakuacija u prihvatilišta, istakla je Biljana Ilić – Stošić.

Spremne su i sve ostale službe važne za funkcionisanje i život građana kao što su Energetika, Elektrodistribucija, Crveni krst i inspekcije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu