Siledžijama koji su pretukli devojčicu u Aranđelovcu preti popravni dom i izbacivanje iz škole! - iKragujevac


Vesti

Iz višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu juče je Višem sudu upućen predlog za pokretanje krivičnog postupka protiv maloletnika zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja.

Slučaj stravičnog vršnjačkog nasilja koje se 13. oktobra dogodilo u Tehničkoj školi Mileta Nikolić u Aranđelovcu kada je troje učenika pretuklo školsku drugaricu zbog statusa na Fejsbuku, dobiće epilog na sudu.
Iz višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu juče je Višem sudu upućen predlog za pokretanje krivičnog postupka protiv maloletnika zbog krivičnog dela nasilničkom ponašanja.

- Čim sudija za maloletnike dobije dokumentaciju iz tužilaštva, zakazaće se ročište po hitnom postupku, koje će biti zatvoreno za javnost jer su u pitanju maloletnici. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je troje maloletnika S.V, K.V. i D.R. svi 2002. godište - objašnjava izvor.

- Kakva će kazna biti izrečena zavisi od procene stručnog tima centra za socijalni rad, tužioca i sudije. Razmatraće se lične sposobnosti maloletnika, težina krivičnog dela i uslovi u kojima žive. Njima se može izreći samo kazna ukora, ali i upućivanje u vaspitnu ustanovu
Povodom ovog uznemirujućeg snimka su reagovale sve nadležne institucije. U školu je poslata i republička prosvetna inspekcija, a protiv svih aktera tuče pokrenut je vaspitno - disciplinski postupak, a nasilnim tinejdžerima preti i izbacivanje iz škole.

- Roditelji dve devojčice i dečaka koji su maltretirali B.N. dobili su preporuku da ispišu svoju decu iz škole jer će biti izbačena. Meni je to rekla majka jedne od devojčice sa snimka, koja me je pozvala telefonom. Ona je rekla da će nas tužiti ukoliko joj ćerka bude izbačena iz škole - kaže Zoran N. otac pretučene devojčice.

- Sud neka odredi kaznu, ja se neću mešati. Njihovi roditelji neka razmišljaju šta će s njima, jer to što su uradili nije ispravno. Smatram da ovaj slučaj mora da se istera do kraja kako bi se opametila i ta deca, ali i njihovi roditelji. Moraju da vaspitavaju svoju decu tako da deca poštuju i sebe i druge - ističe otac maltretirane devojčice.
KOREN NASILJA JE U PORODICI

Psiholog Aleksandra Šibul kaže da koren vršnjačkog nasilja treba tražiti u porodici.

- Koren je u porodici onoga ko vrši nasilje, ali i u porodici onoga ko je žrtva. Moguće je da agresor potiče iz nasilne porodice, a deca svoje nezadovoljstvo iz primarnog okruženja prenose na druge.

- Nasilja ima u svakoj školi, samo što neke uspeju da zataškaju slučaj, a druge ne. Kod ovakvih slučajeva treba angažovati školskog i porodičnog psihologa i razgovarati i sa decom i sa roditeljima. Problem vršnjačkog nasilja treba da se rešava sistematski i mora da se radi na prevenciji - kaže Šibul.

DEVOJČICE NE MOGU U ZATVOR

Sa druge strane, učenice koje su se iživljavale nad drugaricom B.N. (15) dobiće samo meru pojačanog nadzora. Njih neće izbaciti iz škole, jer bi tada morali da ih premeste u Kragujevac.

Iz ovog ugla, zakon praktično štiti nasilnice, jer su mlađe maloletnice, budući da još nisu napunile 16 godina, piše Informer.

Njima će najverovatnije biti određen pojačan roditeljski nadzor, a ako ta mera ne pokaže rezultate, onda nadzor od strane organa starateljstva.

Kazna maloletničkog zatvora predviđena je samo za teška krivična dela.

Prema zakonu, za delo koje su učinile, moraju da budu izbačene iz škole, ali ni to se neće desiti jer u tom slučaju one moraju da budu prebačene u školu istog ili sličnog profila u mestu u kojem žive. U ARanđelovcu ne postoji druga tehnička škola, a prva sledeća je u 52 kilometra udaljenom Kragujevcu, njihovo premeštanje je neizvodljivo

 

Izvor:Telegraf.rs


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu