BRAVO: Srednjoškolci osmislili bojler koji proizvodi struju - iKragujevac


Vesti

Ideja o proizvodnji bojlera koji stvara i koristi sopstvenu električnu energiju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Čačku.

Takmičenje je okupilo više od 100 učenika iz 24 srednje škole iz jugozapadne i centralne Srbije, i to: Arilja, Batočine, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Knića, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Lučana, Guče, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Svilajnca, Topole, Trstenika i Užica.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Gimnazije u Gornjem Milanovcu, Poljoprivredne škole u Svilajncu, Srednje škole u Arilju, Gimnazije u Guči i Prve kragujevačke gimnazije, uz pomoć mentora Dejana Popadića, prenosi Glas zapadne Srbije.

"Bojler koji smo osmislili funkcioniše po principu ugradnje protočnih vodenih turbina na dovodne i odvodne cevi bojlera. Turbine će proizvoditi električnu energiju koja će dalje napajati grejač. Na taj način isključujemo bojler sa električne mreže i obezbeđujemo mu sopstveno napajanje čime smanjujemo troškove električne energije”, objašnjavaju Teodora, Stevan, Marija, Marko i Katarina – članovi pobedničkog tima.

Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje zadatka koji im je postavljen na početku takmičenja – osmisliti proizvod ili uslugu koja će povećati energetsku efikasnost na lokalnom nivou. Na kraju dana, svoje biznis planove prezentovali su članovima žirija.

"Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razviju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru a pobednici finala će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2018. u Sarajevu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre devet godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi

Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.
Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, UniKredit banke i Univerziteta Metropolitan.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu