VRŠNJAČKO NASILJE: BRUTALNO ŠAMARALI učenicu, oglasio se i Stefanović - iKragujevac


Vesti

Ovo je nedopustivo! Javnost u šoku!

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi kako grupa učenika Tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu iz sve snage udara učenicu koja sedi na stolici.

Niko od vršnjaka nije prišao da joj pomogne, a kada je napadnuta učenica pokušala sama da se odbrani, na snimku se čuje kako joj neko govori da "spusti ruke dole". Dramatičan video snimak vršnjačkog nasilja veoma brzo je uklonjen s društvene mreže Fejsbuk.

Povodom vršnjačkog nasilja u aleksinačkoj školi, hitno se oglasio i ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović, koji je najoštrije osudio nasilje nad učenicom Tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu koju su napali školski drugovi i drugarice.

"Strašne su scene koje se mogu videti na snimku koji se pojavio na internet portalima. Nedopustivo je bilo kakvo nasilje, a posebno vršnjačko, jer to može ostaviti nesagledive posledice na decu koja su izložena maltretiranju u tom uzrastu. Policija će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi ovaj slučaj bio što pre rešen. Moramo kao društvo da pošaljemo jasnu poruku da ovakve stvari nisu prihvatljive i da se ne mogu tolerisati", poručio je ministar Stefanović.

Pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv nasilnika

Povodom vršljačkog nasilja u Tehničkoj školi u Aranđelovcu oglasilo se i resorno ministarstvo.

"Apsolutno osuđujemo ovakvo ponašanje i iskazujemo zabrinutost. Smatramo da je nedopustivo da se konflikti rešavaju bilo kakvim nasilnim ponašanjem i ovo ministarstvo intenzivno radi na stvaranju bezbednog okruženja u ustanovama. Prema infrormacijama iz škole, odmah po saznanju o nasilju, stručni saradnici obavestili su odeljenjskog starešinu, roditelje aktera ovog događaja i direktora, koji je odmah obavestio Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Uzete su izjave od učesnika u prisustvu roditelja. Nakon prikupljanja relevantnih informacija, pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera ovog događaja. O svemu su obavešteni MUP i Centar za socijalni rad, koji su u okviru svojih nadležnosti započeli dalju proceduru", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo je, kako se dodaje, angažovalo sve svoje stručne kapacitete, u reagovanje je uključena Školska uprava Kragujevac. "U školu će biti hitno upućena i Republička prosvetna inspekcija u saradnji sa zaduženima za zaštitu od nasilja u Ministarstvu radi utvrđivanja stanja i činjenica i predlaganja mera i aktivnosti koje treba preduzeti."

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu