DA LI SE SLAŽETE KRAGUJEVČANI? Evo koji je srpski grad NAJSKUPLJI, a koji NAJJEFTINIJI za život - iKragujevac


Vesti

Istraživanje

Leskovac je, po svemu sudeći, „najjeftiniji“ grad u Srbiji. Tamo za „jednu crvenu“ možete da stavite plombu i popijete dva espresa u centru grada ili kupite povrća i voća od kusura koji vam ostane od zubara. Ako vam zubar ne treba, onda za isti iznos možete da na njihovoj pijaci kupite 50 kila krompira i 25 kila jabuka ajdare.

Dosta povoljan je i Niš gde biste za 1.000 dinara mogli da kupite 10 pljeskavica, popijete 10 espreso kafa ili platite šest velikih piva. Ako ste od onih koji više vole da novac troše na kuću, onda bi za te pare mogli da kupite 7,5 litara deterdženta za suđe ili 2,5 kilograma pilećeg belog.

Po povoljnim cenama se prilično izdvaja i Kragujevac, Majdanpek, Ivanjica, Sremska Mitrovica i Vršac. Iako mnogi smatraju daje Beograd najskuplji, nisu sve cene najviše u glavnom gradu. Tamo je, recimo, pakovanje od 68 komada pelena među najjeftinijim sa cenom od 1.500 dinara.

Jeftinije su samo Subotica i Sremska Mitrovica. Zato su pivo, jabuke, pileće meso ili taksi prevoz najskuplji. Hleb, kao najosnovnija namirnica je zato najskuplji u Jagodini gde košta 34,5 dinara, ali zato nema jeftinijeg od Subotice gde vekna staje samo 18 dinara. Jabuke su najjeftinije u Smederevu i Novom Sadu i staju 35 dinara za kilogram, dok su najskuplje u Sremskoj Mitrovici – 80 dinara.

Kao što smo pomenuli, kilogram pilećeg belog mesa najviše košta u Beogradu (600 dinara), ali zato u Leskovcu za te pare možete da kupite tri kilograma istog mesa. Majdanpek nije mesto gde treba da kupujete deterdžent, jer tamo za 1,5 litru morate da platite 350 dinara, dok u Jagodini dobijete tri litre i ostane vam još 50 dinara kusura.

Popravka zuba, odnosno ugradnja plombe najmanje košta Leskovčane (800 dinara), ali zato u Kragujevcu za istu uslugu treba da se izdvoji tri puta više. Istraživanje je takođe pokazalo da cene istih proizvoda u marketima ne moraju da budu slične, naprotiv, kao i da u pljeskavičarnicama raspon cena ide i do duplog.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu