KRAGUJEVAC JE POZITIVAN PRIMER: Znate li koliko je žena u MUP-u? - iKragujevac


Vesti

Broj žena zaposlenih u srpskom ministarstvu unutrašnjih poslova je natrprosečan u odnosu na ostale dražavne institucije. Ima ih i na najvišim položajima, recimo Kragujevcu, gde imaju načelnicu Policijske uprave.

Žene čine 23,5 odsto ukupnog broja zaposlenih u MUP-u, a kada je reč o operativnom sastavu najzastupljenije su u Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, izjavila je danas pomoćnica ministra unutrašnjih poslova i načelnica Sektora za ljudske resurse Katarina Tomašević.

Sve bolje i bolje

Katarina Tomašević da su rezultati koje one ostvaruju na obukama iz godine u godinu sve bolji. "Više nije retkost da žena bude najbolji kandidat među svim polaznicima Centra za osnovnu policijsku obuku" rekla je Tomašević i istakla da je jedan od zadataka MUP-a da osnaži žene da budu što više zastupljene u operativnom sastavu, da primenjuju policijske mere i ovlašćenja, ali isto tako da budu i rukovodioci.

Na otvaranju seminara "Obuka visokih rukovodilaca MUP o pitanjima rodne ravnopravnosti" u Aranđelovcu, Tomašević je rekla da je 15 odsto žena na rukovodećim položajima u MUP-u, dok 11 odsto primenjuje policijske mere i ovlašćenja,

Kao pozitivan primer, istakla je načelnicu Policijske uprave Kragujevac, koja je nedavno izabrana na konkursu.

"Trudimo se da rodna perspektiva bude primećena i kroz proces selekcije i regrutacije, kao i kroz proces karijernog napredovanja i obuke", kaže Tomašević i navodi da se sve veći borj žena prijavljuje na konkurse za osnovnu policijsku obuku, kao i za upis na Kriminalističko-policijsku akademiju.

Dodala je da je cilj reforme MUP da stvori dobru osnovu za razvoj rodne ravnopravnosti, osnaži žene i poveća njihovu zastupljenost kako u operativnom sastavu policije, tako i na rukovodećim pozicijama.

Zahvalila je Vladi Švedske, švedskoj policiji i švedskoj Agenciji za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) na stručnoj i finansijskoj pomoći i podršci u realizaciji projekta "Razvijanje rodne agende u Ministarstvu unutrašnjih poslova", ali i na svim ostalim reformskim projektima koji se sprovode u okviru programa "Razvoj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije 2016-2018".

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu