IZVOR ZA BEBE: Ovde Šumadinci leče neplodnost! - iKragujevac


Vesti

Nakon desetak godina lečenja neplodnosti, Ivana Aleksijević (30) i njen suprug Saša (30) iz sela Vlakča kod Kragujevca, teška srca su počeli da razmišljaju da možda treba da prihvate život bez dece. Obišli su najpoznatije lekare u Srbiji, prešli hiljade kilometara- sve zalud. Onda se setiše pradedovskih priča. Sa rukom u ruci, otšetaše do izora Svetinja, na par kilometara od kuće. Pomoliše se zaštitnici ove vode, Svetoj Petki, umiše se i utoliše žeđ. Bilo je to prošlog leta. Istom tom vodom sada umivaju malu Damjanu, koja je na svet došla pre šet meseci.

Meštani sela Vlakča, iz Zavičajnog udruženja "Mihailo Petrović", prošlog vikenda su uredili stazu do izvora. Do vode se stiže skretanjem sa puta Kragujevac-Topola, desetak metara pre ulaska u selo Vlakča, a onda niz bro 400 meatara. I stariji meštani ovog sela sećaju se da su kao deca sa roditeljima išli na izvor, te da je voda lekovita za migrene, bolesti očiju i za žene bez potomstva. Ivana i Saša Aleksijević lečili su se kod lekara.

- Lečila sam se osam godina, a svaki lekar rekao mi je da ne vidi u čemu je konkretno problem sa začećem. Zbog pomešanih rezultata uzmala sam jedno vreme terapiju za ženu koja je u menopauzi. Kada je to otkriveno bila sam u šoku. Plašila sam se testova za trudnoću, godinama su bili negativni. Onda smo se Saša i ja umorili od svega. Ubrzo se njegov otac teško razboleo i pitanje mog lečenja i bebe palo je u drugi plan - seća se Ivana dok kraj izvora ljulja malu Damjanu, dete koje samo zna da smeje strancima i "guče" gledajući u mamu.

Ova šestomesečana beba je san svakod roditelja. Od rođenja spava po čitavu noć, zaplače kad je gladna i spava dalje. Grčeve nije imala, zbog zubića nije zaplakala. Samo bi roditelji u njenom osmehu videli da se novi beli zubić zablistao. Damjana ih do sada ima tri.

Odustavši od svega ovo dvoje mladih ljudi koji se vole otišli su na izvor Svetinja, na samo koji kilometar od kuće. Nadu jesu bili već izgubili, ali veru nisu. Sećajući se priča svojih baka, pomolili su se Svetoj Petki, umili se i napili vode. Kada je Ivana za oko mesec dana posumnjala da se nešto promenilo, nije smela da kupi test na trudnoću, a onda nije smela da pogleda. To je učinio Saša.

- Naterao sam je da uradi test na benzinskoj pumpi, kada smo se vraćali sa vašara iz Topole. Nije imala snage da pogleda. Kako su se pojavljivale crtice srce mi je tuklo kao da će iz grudi iskočiti. Imao sam snage samo da je pitam - kome ćeš prvo javiti? Ne mogu da vam opišem šta smo osećali. Znam samo da dve godine pre odlaska na izvor Ivana nije lečena. Da li je u pitanju izvor ili naša vera, neka svako misli šta želi, važno je da nas dvoje znamo - kaže Saša.

Od sada će put do izvora Svetinja na brdu Svetinja biti svima pred očima, jasno obeležen. Za to se pobrinulo udruženje "Mihailo Petrović", koje nosi ime po prvom srpskom pilotu i koje je sinonim za većinu inovacija u Vlakči. Dragoljub Švabić, sekretar udruženja, kaže da je 20 članova sredilo prilaz izvoru i da im je cilj da sačuvaju sve blagodeti sela.

Prošlost izvora u selu Vlakča obavijena je velom tajne po pitanju ko je zaštitnik ove svete vode. Narodna kazivanja upućuju da je izvor povezan sa imenom Svete Petke Paraskeve, kao i čuvena Gradina iznad Vlakče u planini. Pripoveda se da je nekada Karađorđe dolazio na izvor da se umije i pomoli.

Voda, kažu stari domaćini, ni u najvećim sušnim godinama nije prestajala da teče. Novčić iz 1807. godine, pronađen kod izvora. Stari kažu da voda najviše isceliteljski pomaže vid i supružnicima koji nemaju dece, kaže Švabić dodajući da svakog 12. septembra, na Svetog Aleksandra Nevskog, meštani kraj izvora slave.

Dok je mala Damjana, najlepši dokaz moći izvora, ručala svoje mleko, članovi udruženja izgubljenu snagu tokom akcije, nadoknadili su prasetinom sa ražnja, kraj izvora na kome su odmarali njihovi pradedovi.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu