VODOVOD APELUJE NA GRAĐANE - iKragujevac


Vesti

Javno - komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija“ uputilo je apel svim građanima da racionalno koriste vodu za osnovne životne potrebe, kako bi to preduzeće moglo da obezbedi potrebne količine vode za sve građane Kragujevca.

“Vodovod“ moli sugrađane da vodu ne koriste za zalivanje travnjaka, bašti, zasada voća i povrća, ili na neki drugi nenamenski način. U ovom trenutku, prema rečima generalnog direktora Nebojše Jakovljevića, popunjenost vodovodnog sistema Guža je na nivou od 60 posto. Zalihe sirove vode su dovoljne. Problem predstavlja povećana potrošnja proizvedene vode, jer sistem zbog dotrajalosti ne može da podnese povećanu potrošnju pa zbog toga dolazi do havarija. Akumulacija Grošnica je na trećini i to je, ističe Jakovljević, ozbiljan problem. Ukoliko skorije ne bude obilnijih padavina nivo vode na tom sistemu brzo opada. Protok je sa 150 litara u sekundi smanjen na 20 litara. Najveći problem predstavljaju reni - bunari na Velikoj Moravi u selu Brzan, koji zbog suše sada isporučuju znatno manje količine vode od standardnih 150 litara u sekundi.

Ukoliko sugrađani apel ne shvate ozbiljno, “Vodovod“ će radi održavanja sistema, biti prinuđen da započne sa planskim isključenjima vode. O planskim i havarijskim isključenjima vode građani mogu da se informišu putem sajta JKP “Vodovod i kanalizacija“ www.jkpvik-kg.com. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu