Dragulj jednog novog Aranđelovca (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Paviljon Knjaza Miloša, nazivan i Biveta, predstavlja jedno od najlepših zdanja u Aranđelovcu. Od kada je obnovljeno 2016. godine mami poglede prolaznika i posetioca parka, što me je gotovo godinu dana presretalo da o njemu nešto zabeležim i ovde.

Uz par interesantnih istorijskih činjenica o paviljonu Knjaza Miloša koje se mogu pronaći u knjizi „Dva veka Bukovičke Banje“ od Zorice Petrović, prenosim zabeležene fotografije iz moje prve posete ovom objektu od kada je obnovljen.

Paviljon je pravljen u duhu secesije i završen je 1908. godine. Podignut je po projektu arhitekte Branka Tanazevića na mestu starog izvora mineralne vode. U centralnom delu se nalazio izvor, dok je desni, južni deo bio otvoren i korišćen kao poslastičarnica. Interesantan je i podatak da je paviljon Knjaz Miloš bio jedna od prvih građevina u Srbiji izrađena od armiranog betona.

Po otvaranju paviljona, pojačan je kapacitet izvora vode za 50 litara na sat i do 1910. godine mineralna voda Knjaz Miloš potisnula je iz prodavnica gotovo sve uvozne mineralne vode.

Danas se u Paviljonu na mestu izvora nalaze tri česme sa kojih se može točiti lekovita mineralna voda u ograničenim količinama, a paviljon je pod ingerencijom specijalne bolnice za rehabilitaciju „Bukovička Banja“. Prostor unutar paviljona se koristi kao galerija odabranih umetničkih dela koja zajedno sa izuzetnom arhitekturom i ornamentima unutar prostora daju jednu novu vrednost celom paviljonu. Posledično, i njegovom mestu u gradu.

Trenutno je u Paviljonu retrospektivna izložba keramičkih dela različitih autora u okviru ovogodišnje Smotre umetnosti „Mermer i zvuci„. Ova postavka je smenila prethodnu gde su bila izložena dela Minje Đurđević, Slađane Danojević i Anđele Babić koje možete videti na fotografijama.

O novoj vrednosti koju paviljon sada ima suvišno je govoriti ako niste tip osobe koja je posebno zainteresovana za kulturu i umetnost. Obe vrednosti u našem društvu prilično su degradirane. Nalik paviljonu pre 2016. godine. Istina je da su one neophodne za razvoj svakog čoveka, jer doprinose širenju jako bitnog dela unutar nas – duha.

Time je današnja namena Paviljona podjednako značajna kao i njegova prvobitna uloga kao izvora lekovite vode. Postaje lekoviti izvor duha jednog novog Aranđelovca.

 

Preuzeto: www.dekovach.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu