Kovačević: Fijat nije oročio boravak u Srbiji na 10 godina - iKragujevac


Vesti

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da se u javnosti pogrešno tumači da je ugovor Vlade Srbije sa Fijatom o zajedničkoj fabrici automobila u Kragujevcu sklopljen na 10 godina već da će u tom periodu italijanska kompanija dobijati subvencije države.

On je za agenciju Beta rekao da to nije oročen ugovor o obaveznoj proizvodnji deset godina već je zajednička kompanija registrovana na neodređen period.

"Vremenski period od deset godina koji se u javnosti pominje odnosi se na trajanje povlastica koje je Srbija dala Fijatu za pokretanje kragujevačke fabrike", rekao je Kovačević.

Dodao je da je Fijat deset godina oslobođen poreza i doprinosa na zarade, poreza na profit, na imovinu, ne plaća lokalne takse i uz garanciju srpske i italijanske vlade može da dobije jeftinije kredite.

"Po isteku tog desetogodišnjeg ugovora o povlasticama naredne godine Vlada Srbije trebalo bi da od Fijata traži da ubuduće posluje kao sve kompanije pod komercijalnim uslovima", rekao je Kovačević.

Kragujevačka fabrika, prema njegovim rečima, uvozi 50 odsto materijala i delova za automobile, 30 odsto se kupuje od kooperanata u Srbiji, a samo 20 odsto je dodata vrednost koja nastaje u kragujevačkoj fabrici.

Gotovi automobili se, kako je rekao, izvoze Fijatovim fabrikama, pa ga one prodaju a samo dva odsto je namenjeno kupcima u Srbiji.

Kovačević je istakao da se "iz aviona vidi da je Srbija za devet godina koliko Fijat posluje u Kragujevcu više dala nego što je dobila".

Ta italijanska kompanija je, prema njegovim rečima, u Kragujevcu osnovala posebnu firmu za računovodstvo koja je u njenom stopostotnom vlasništvu.

"Nije isključeno da je Srbija čak dala i više nego što je dogovorila jer, osim što kroz subvencije daje sumu za bruto plate u ugovoru se pominje da će platiti i doprinose, što znači da je suma za doprinose možda dva puta isplaćena", rekao je Kovačević.

Podsetio je da je država Srbija kragujevačkom Fijatu prošle godine na ime subvencija dala 3,8 milijardi dinara.

Pre nego što odluči šta da od Fijata traži posle isteka deset godina uživanja povlastica, Vlada Srbije bi trebalo da napravi analizu o tome šta je sve dala a šta dobila.

"U Fijatu jedan čovek potpisuje sve, iako je po Zakonu o privrednim duštvima predviđn Nadzorni odbor koga čini jedan Amerikanac, četiri Italijana i dva Srbina. Ti naši predstavnici međutim čine samo dve sedmine glasova, tako da iako je država Srbija vlasnik trećine fabrike gotovo da nema ni traga o našem odlučivanju i poznavanju poslovnih transakcija", rekao je Kovačević.

Reviziju poslovanja Fijata radila je kuća Ernst i Jang i potvrdila da su knjige uredno vođene, ali se u izveštaju istovremeno obavezala da će poručiti analizu transfernih cena po kojima se roba uvozi i izvozi i još je nema.

Zato se, kako je rekao Kovačević, ne mogu izvući pravi zaključci o poslovanju kragujevačke fabrike.

"Troškovi za plate su zanemarljivo mali, svega dva-tri odsto u odnosu na prihode od prodatih automobila koji iznose oko milijardu evra", rekao je Kovačević.

Dodao je da subvencije koje Srbija daje Fijatu u mnogim zemljama nisu dozvoljene.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu