Štrajkački odbor krije ponudu od radnika "Fijata" - iKragujevac


Vesti

Radnici kragujevačkog “Fijata” još ne znaju rezultate dosadašnjih pregovora između poslovodstva kompanije i štrajkačkog odbora. Ponuda koju je na zahteve štrajkača dalo poslovodstvo FKA zasad je - tajna.

Članovi Štrajkačkog odbora, koji, posle razlaza sa UGS “Nezavisnost”, sada čine samo članovi Samostalnog sindikata fabrike, juče nisu bili dostupni za bilo kakve informacije. Prema najavama, o ponudi poslovodstva će raspravljati Skupština Samostalnog sindikata, a pregovori se nastavljaju sutra. Kada će i na koji način radnici biti obavešteni, o eventualnom ishodu pregovora zasad se ne zna.

- Zovu me kolege i pitaju šta se dešava. Osnovni je red da nas obaveste šta su se dogovarali i eventualno dogovorili - kaže Zoran Stanić, poverenik UGS “Nezavisnost” i donedavno član štrajkačkog odbora.

Generalni štrajk zaposlenih u FKA, inače, zajedno su poveli Samostalni i sindikat UGS “Nezavisnost”. Među njima je, međutim, došlo do razlaza. Sada ključnu reč vode članovi Samostalnog sindikata.

- Radnike će o ishodu verovatno obavestiti preko organa sindikata - kaže Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca. - Pošto je štrajk prekinut, ne verujem da se može organizovati zbor gde bi se radnicima saopštili detalji pregovora.


KOLEKTIVNI ODMOR
KRAJEM naredne nedelje počinje kolektivni godišnji odmor u “Fijatu”. Petak je poslednji radni dan i zato mnogi procenjuju da će i pregovori biti završeni pre toga.
Da li će biti zadovoljeni osnovni zahtevi radnika, takođe je nepoznanica. Ukoliko bi zaposleni odbili predlog poslovodstva, jedna od alternativa, kako su ranije tvrdili u štrajkačkom odboru, jeste nova obustava rada.

- Radnici su izigrani od strane Samostalnog sindikata, ali mislim da drugog štrajka neće biti. Takođe, ne postoji mogućnost “direktnog” nastavka štrajka - kaže poverenik UGS “Nezavisnost” Zoran Stanić.

Zahtevi radnika su da plate budu povećane, odnosno da osnovica sa 38.000 bude uvećana na 50.000 dinara. Radnici traže i isplatu bonusa efikasnosti, drugačiju organizaciju rada, kao i isplatu troškova prevoza van standardnog radnog vremena.

 

Izvor:Novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu