Gradonačelnik Kragujevca predao nekoliko konkretnih projekata guverneru Kineske provincije Džeđijang, Juenu Điađunu - iKragujevac


Vesti

Kina je spremna da proizvodi u Srbiji jer je odatle moguće izvoziti u brojne zemlje sveta, kaže guverner Džeđijanga.

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić sastao se sa guvernerom kineske provincije Džeđijang, Juenom Điađunom, koji je istakao da je Kina je spremna da proizvodi u Srbiji jer je odatle moguće izvoziti u brojne zemlje sveta.

Pored postojećih velikih infrastrukturnih projekata, predsednik Nacionalnog saveta predložio je konkretizaciju saradnje kroz investiranje u zajedničku proizvodnju, posebno proizvodnju hrane, dalje povezivanje gradova i lokalnih samouprava, jačanje veza u oblasti kulture i razvoja turizma, čemu bi od posebnog značaja bilo uspostavljanje direktne avio-linije između Srbije i Kine.

"Odnosi Srbije i Kine, kao i naša dva naroda su veoma dobri o čemu svedoče sve intenzivnije posete na najvišem nivou. Kinu neizmerno raduje odluka da se u Vladi Srbije osnuje telo koje će imati pregled sve bogatije saradnje dveju država i koje će koordinisati mnoštvo aktivnosti da bi ta saradnja sve više jačala", istakao je Juen.

On je, kako se navodi u saopštenju rekao da je došao u Srbiju sa jasnim ciljem, da pronađe partnere za buduće konkretne projekte, da se upozna sa tim gde postoje mogućnosti za investiranje kako bi dao jasne preporuke kineskim privrednicima.

"Preduzetnici iz naših provincija posebno provincije Džđiang su veoma preduzimljivi, i poznati su u celoj Kini po hrabrosti da ulažu u nove projekte. Predsednik Kine Si Đinping, koji je bio na čelu provincije Džeđijang, dao je jasne smernice u pravcu daljeg jačanja saradnje Srbije i Kine, čemu će posebno biti posvećena ta provincija. Kina je spremna da proizvodi u Srbiji jer je iz Srbije moguće izvoziti u brojne zemlje sveta. Smatram da kroz zajednički rad treba da gradimo nešto što će biti od koristi za naše dve zemlje, za građane naših država", podvukao je Juen.

Njemu je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, koji je učestvovao u razgovoru, predao nekoliko projekata sa molbom da sa njima upozna zainteresovane partnere u kineskoj provinciji.

"Želja nam je da podstaknemo i ostale lokalne samouprave da Kini predstave svoje mogućnosti i projekte kojima bismo učvrstili stratešku saradnju Kine i Srbije", istakao je gradonačelnik Kragujevca.

"Drago mi je da sam imao priliku da od gradonačelnika Kragujevca dobijem konkretne predloge i projekte koji se mogu realizovati već u narednim mesecima", naglasio je Juen na sastanku kojem su prisustvovali i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, kao i članovi Nacionalnog saveta.

 

Izvor:B92.rs 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu