PRVA SMENA NA RADNIM MESTIMA: Pokrenuta proizvodnja u "Fijatu" - iKragujevac


Vesti

Radnici kragujevačkog "Fijata" od jutros su ponovo na radnim mestima. Posle štrajka, koji je trajao 17 radnih dana, na sastanku sa predsednicom Vlade Anom Brnabić dogovoreno je da se protest prekine i počnu pregovori sa menadžmentom "Fijata". Danas u podne, u Vladi Srbije, kako je najavljeno, počinju razgovori štrajkačkog odbora sa rukovodstvom kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija", kojima će prisustvovati i premijerka Brnabić.

U "Fijatovoj" fabrici u Kragujevcu jutros je pokrenuta proizvodnja. Prva smena u pogonima je od šest, a druga dolazi u 14 sati. Prekid štrajka nije poraz, smatra predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković, već šansa da se za pregovaračkim stolom sindikat izbori za radničke zahteve.

"Kraj nije odlazak iz 'Fijata', kraj je da nam se poprave uslovi rada, naše zarade, ona naša četiri zahteva. Jedini način koji smo sada sa premijerkom uspeli da postignemo, da znaju svi da smo dobili obećanje i uveravanje premijerke da će sutra i u narednom periodu da bude zajedno sa nama, na istoj smo strani – da u Kragujevcu 'Fijat' posluje u skladu sa pozitivnim propisima", rekao je juče predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Sa Štrajkačkim odborom pregovaraće najviši nivo menadžmenta "Fijata". Premijerka Srbije je obećala da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne. Zahvalila se rukovodstvu "Fijata" sa kojim je sve vreme bila u kontaktu i pokušavala da postigne kompromis.

"Silvija Verneti i gospodin Altavila su uvek bili spremni za razgovor, makar sa mnom. Molila sam ih za strpljenje dok ne vidimo šta ćemo da uradimo, zato što je 'Fijat' važan za Srbiju, važan je za celu Srbiju, važan je i za ove radnike, važan je za Kragujevac, važan je i za kooperante, važan je za nas kao Vladu Srbije, važan je za ekonomiju i zbog toga ćemo i ja ću se mnogo više posvetiti 'Fijatu' kao predsenica Vlade, zato što dugujem i svim ovim ljudima", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Na pregovorima u Vladi Srbije radnici "Fijata" boriće se za ispunjenje četiri zahteva – povećanje plata na 50.000 dinara, isplatu bonusa efikasnosti kao u drugim "Fijatovim" fabrikama, reorganizaciju proizvodnje i isplatu troškova prevoza van radnog vremena.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu