Poseta Ramaći oduševila Kragujevčane - iKragujevac


Vesti

Proteklog vikenda u organizaciji Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ organizovana je turistička vodička tura u selo Ramaću, sa posetom crkvi Kumanici i destileriji rakije „Dar visova“.

Putnici su udobnim, turističkim autobusom krenuli iz centra Kragujevca i uz priču vodiča prvo panoramski razgledali grad, prošavši pored najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti. Posle obilaska Spomen parka autobus je krenuo putem ka Gornjem Milanovcu i prošao kroz sela Divostin i Draču dok su putnici pratili priču o manastiru Divostin i Drača, arheološkom neolitskom nalazištu, Divostinki, geografskom centru Srbije…

Na petnaestom kilometru od Kragujevca put je vodio kroz selo Kutlovo sa čijih brda je pogled padao na živopisan predeo sela Gonje Grbice, Pajazitovo, Šenj i Malu Vrbicu. Vodič Gradske turističke organizacije je govorio o nastanku, naseljavanju, imenima i položaju sela kao i pričama i legendama vezanim za ovaj kraj i Šumadiju uopšte. Prošavši selo Ugljarevac putnici su stigli na odredište, u selo Ramaću. U crkvi Svetog Nikole, „Kumanici“ vodič je govorio o najstarijoj građevini na teritoriji grada kao i o Simi Milosavljeviću Paštrmcu, domoupravitelju kneza Miloša Obrenovića rođenom u Ramaći. Posle pauze za kafu i odmora grupa je krenula u destileriju „Dar visova“ u kojoj su ih dočekali ljubazni domaćini. Vredne domaćice su pripremile šumadijsko posluženje, koje je posluženo uz degustaciju rakije od šljive različitih godina starosti.

Zadovoljni organizacijom turističke ture, posetom crkvi i degustacijom rakije puni lepih utisaka Kragujevčani su se u odličnom raspoloženju vratili u grad interesujući se kada će biti realizovana sledeća tura i na kojoj destinaciji. Inače, narednu vodičku turu turistička organizacija Kragujevca organizuje 12. avgusta i tada je planirana poseta levačkim manastirima.

Dešavanja na vodičkoj turi sve vreme je pratila ekipa Srpske naučne televizije.

Izvor: GTO "Kragujevac"

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu