"Fiat" može u svom intetesu da odluči da izmesti proizvodnju - iKragujevac


Vesti

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da je Vlada Srbije u slučaju štrajka radnika fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija uradila više nego što je bilo realno moguće i izrazio očekivanje da će radnici prekinuti štrajk jer to nanosi štetu ne samo njima, fabrici, Gradu Kragujevcu, kooperantima već i dolasku novih investitora koji gledaju i kako se radnici ponašaju.

Đorđević je na konferenciji za novinare u Domu Vojske, nakon što se sastao sa predstavnicima Centar za socijalni rad, rekao da nema informacije da Fijat planira da izmesti proizvodnju u Poljsku, ali je dodao da svaka kompanija, pa i Fijat može u sopstvenom interesu da donese odluku o tome da li će napustiti Srbiju.

"Nema informacija da Fijat odlazi iz Srbije, ali u privatnom poslu svako gleda svoj interes. Ovo nije dobro ni za buduće investitore koji treba da otvaraju fabrike u Srbiji, naši radnici su poznati kao marljivi i ja se nadam da će se štrajk prekinuti i ovim putem i apelujem da se to desi", naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, interes pregovaranja s Fijatom i pronalazak rešenja predstavlja interes radnika, grada Kragujevca i cele Srbije.

"Stupili smo u kontakt sa štrajkačkim odborima, organizovali noćni prevoz uz pomoć Grada Kragujevca, osigurali da se u februaru dobijaju bonusi za prethodnu godinu, da se uradi optimizacija radnih mesta kak bi se zaposlili novi radnici i rasteretili zaposleni. Vlada je pokazala razumevanje, sad je red na radnicima da učine isto", rekao je Đorđević i dodao da je svima u interesu da Fijat nastavi da radi u Srbiji.

Ministar je ocenio da je situacija gora iz dana u dan i dodao da od proizvodnje zavisi i 10.000 radnika kooperanata.

"Sigurno će se naći rešenje, jer je svima u interesu da nastave da rade. Radnici treba da pokažu više solidarnosti i ljubavi za sve građane Srbije i da sednu za pregovarački sto", naveo je Đorđević.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu