PROTESTNA ŠETNJA: Radnici Fijata pisali predsedniku Vučiću - iKragujevac


Vesti

Radnici fabrike Fijat krajsler automobili Srbija (FCA) krenuli su u protestnu šetnju do Skupštine grada Kragujevca gde će gradonačelniku predati zahtev da se u rešavanje problema u tom preduzeću uključi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U protestnoj šetnji su radnici druge smene dok zaposleni u prvoj smeni štrajkuju na svojim radnim mestima. Okupljeni u koloni nose transparente "Ujedinjeni protiv eksplotacije", "Nedamo se", "Nećeno da budemo jeftina radna snaga", "Fabrike radnicima"...

"Predsednik Srbije je dužan da prati da li se poštuje Ustav i zakon. Da li jedna strana multinacionalna kompanija može da bude jača od države i zakona koji se primenjuju u Srbiji", rekao je predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković u jutarnjem programu N1.

On napominje da je Zakon o štrajku od 1996. godine, a da je 2008. potpisan Memorandum sa Fijatom i da su stoga u Fijatu znali kakav je zakon na snazi.

"Ono što nas najviše boli je da se grubo krše svi pozitivni propisi u državi, jer po Zakonu o štrajku poslodavac je dužan da krene sa pregovorima, a i po kolektivnom ugovoru neophodno je da po dobijanju odluke o štrajku počne pregovore najkasnije u roku od pet dana", objašnjava Marković.

On napominje da se juče nije pregovaralo, već su očekivali da se ispuni dogovor postignut u Ministarstvu privrede.

"Dogovor da štrajkači podrže inicijativu predstavnika ministarstva da zaustavimo štrajk i da dođe do pregovora, ali je uslov bio da Vlada Srbije donese zaključak po kome bismo mi imali zaštitu. Na Vladi to nije prošlo, grubo smo izigrani", tvrdi Marković.

On kaže da postoji verovatnoća da Fijat ode iz Srbije, ali da neće dopustiti da njih i njihove porodice bilo ko ponižava.

Generalni štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA počeo je 27. juna, sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara. Oni traže i da se obavi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada, isplate bonusi kao i naknada za prevoz van radnog vremena.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu