Proizvodnja Fiata 500L mogla bi da se preseli u Poljsku - iKragujevac


Vesti

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković kaže za Večernje novosti da je bio na sastanku u Ministarstvu privrede ali da nije bilo dogovora.

On tvrdi da će sutra u 10 časova radnici da se okupe na mostu ispred "Fiata" i da će krenuti u šetnju ka gradskoj upravi, gde će gradonačelniku predati spisak zahteva, od kojih je glavni da traže od države da preuzme svoju ulogu u rešavanju problema radnika ove automobilske industrije. Poslovodstvo "Fijata" je uporno u sprovođenju stava da ne pregovara sa radnicima dok se ne vrate za mašine i nastave štrajk, a štrajkački odbor poručuje da neće prekinuti proizvodnju dok se ne dobiju bar pismene garancije poslodavca da će ispuniti minimum traženih zahteva počevši od povećanja bruto plata na 50.000, poboljšanje uslova rada, plaćanje prevoza...
Ipak, da li se iza štrajka nešto krije?
List saznaje da ima i "zainteresovanih strana" kojima nikako ne odgovara brzi nastavak sadašnje proizvodnje modela "500 L", a pogotovo činjenica da je rukovodstvo "Fiata" ozbiljno razmatralo proizvodnju novog modela u fabrici u Kragujevcu 2018. godine.
Činjenica da pojedine sindikalne vođe, kako kažu izvori Novosti, imaju "intenzivne kontakte" sa pojedinim čelnicima "Fiatove" fabrike iz Poljske, bacaju novo svetlo na sva dešavanja poslednjih dana u Kragujevcu.
Nije tajna da se i Poljaci, "rukama i nogama" bore za dobijanje novog modela i da su, kažu izvori, već spremili 100 miliona evra za ulaganje u novi model.
Bez novog modela u Kragujevcu jasno je da fabrika ne može da opstane. Ugovor Srbije i "Fijata" ističe 2018. godine i sasvim je jasno da sadašnji "štrajk bez kompromisa" svakako neće podstaći čelnike iz Torina da bez razmišljanja donesu odluku o pravljenju novog modela u Kragujevcu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu