Alfredo Altavila dolazi u Kragujevac da reši problem u Fijatu - iKragujevac


Vesti

Izvršni direktor Fijata na globalnom nivou Alfredo Altavila trebalo bi u petak da doputuje u Kragujevac i da u pregovorima sa predstavnicima lokalnih radnika i Vladom Srbije pokuša da okonča sve dramatičniju situaciju u srpskoj fabrici ovog auto-giganta, saznaje Danas.

Članovi Štrajkačkog odbora FCA Srbija danas su, saznaje naš list, telefonom ponovo razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić, koja ih je dan ranije pozvala da prekinu štrajk i počnu pregovore sa poslodavcem o novom kolektivnom ugovoru za naredne tri godine.

Međutim, radnici su kasno juče odbili predlog premijerke Brnabić i odlučili da nastave štrajk sve dok menadžment kompanije ne "izađe sa svojom ponudom", odnosno ne ispuni barem minimum zahteva štrajkača koji traže povećanje bruto zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost i nadoknade za prevoz kad fabrika radi u nestandardne dane, te promenu organizacije proizvodnje kako radnici ne bi radili više poslova istovremeno.

U minulih 11 dana koliko traje štrajk više od 2.000 proizvodnih radnika, izgubljena je proizvodnja blizu 5.000 automobila. Veliku štetu trpe i kooperantske firme u industrijskoj zoni "Grošnica" u kojima je proizvodnja delova za ugradnju u "500L", takođe obustavljena već danima. U FCA Srbija ne funkcioniše ni Logistika, te, opet danima, nema ko da istovari i lageruje delove koje u Kragujevac stižu od kooperantskih firmi.

Sindikat metalaca Italije i radnici Fijatovih fabrika u toj zemlji podržavaju i solidarišu se sa radnicima koji štrajkuju u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, rekao je preksinoć u Kragujevcu predstavnik automobilske industrije u Sindikatu metalske industrije Italije Mikele de Palma. Istakao je, pritom, da Fijat mora da poštuje zakone Srbije, i da je trenutno, kad je kragujevačka fabrika u pitanju, najveći problem to što poslodavac ne želi da razgovara sa radnicima.

Oglasio se, napokon, i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović koji je ocenio da je situacija teška, da su radnici ljuti i revoltirani, a da ih niko iz poslovodstva kompanije, kako je rekao, "nije udostojio razgovora". On je kazao da zakonska regulativa nalaže da obe strane uđu u pregovore, kao i da u kolektivnom ugovoru piše da je Fijat, pet dana od početka štrajka, dužan da uđe u pregovore.

- Očito je da Fijat krši zakon. Istovremeno, uslovi rada u Fijatu su teški, plate su niske i ljudi rade na nekoliko radnih mesta, što je nedopustivo, tim pre što država dotira Fijat velikim parama - istakao je Orbović. Štrajkači bi, ipak, smatra on, u znak poverenja prema državi, trebalo da prekinu štrajk, jer je to sada "pitanje višeg interesa".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu