PLATA VAM JE KAO RUČAK U ITALIJI: Štrajk radnika ''Fijata'' podržale kolege iz fabrike u Torinu - iKragujevac


Vesti

Štrajk radnika "Fijata" u Kragujevcu, podržale su kolege iz fabrike u Torinu, uz komentar da je plata srpskog radnika kao ručak u ekskluzivnijem restoranu u Italiji.

Kako je rekao Zoran Marković, predsednik štrajkačkog odbora, štrajk su podržali i sindikati iz Švedske i Slovenije.

Danas se prvi put oglasilo i rukovodstvo fabrike. Umesto pregovora i rešavanja štrajkačkih zahteva, poslovodstvo "Fijatove" fabrike u Kragujevcu pismom je upozorilo radnike, koji su od prošlog utorka u generalnom štrajku, da će prekršiti zakon ukoliko sprovedu odluku o zajedničkom okupljanju i protestu obe smene.

Radnici su odustali od te odluke koja je doneta na zboru održanom u petak, ali su, ipak, od 13 do 14 časova održali zajednički protest ispred upravne zgrade kompanije. Nastavljaju, kažu, obustavu rada kao i ranije, na svojim radnim mestima u prvoj i drugoj smeni. Od poslovodstva još nema odgovora o otpočinjanju pregovora.

- Poslovodstvo nas upozorava a oni krše zakon, ne poštuju pozitivne propise Republike Srbije, uprkos našim pozivima i nalogu inspekcije rada, još nisu našli za shodno da pokrenu pregovore - kaže Zoran Marković, predsednik štrajkačkog odbora.

On pojašnjava i da bi kompanija trebalo da bude novčano kažnjena zbog nepoštovanja naloga inspekcije rada o otpočinjanju neposrednih pregovora sa štrajkačkim odborom pošto je istekao rok od pet dana od donošenja tog rešenja. Napominje da je zbog štrajka u "Fijatu" i većina kooperantskih firmi već stala.

- Ovo nije samo problem "Fijata" već i države. Tražimo i od lokalne samouprave i države da budu miritelj u ovom trenutku i da uzmu aktivno učešće u rešavanju problema. Mi smo pružili ruku, spremni smo da pregovaramo - poručuje Marković.

Radnici su i danas, sa ručkom ili doručkom ponetim od kuće, dolazili do proizvodnih hala, ali trake i dalje stoje. Kažu da su odlučni da istraju u svojim zahtevima o povećanju plata, drugačijoj organizaciji rada, jer jedan čovek "pokriva" i po dva-tri radna mesta.

- Očekujem ispunjenje naših zahteva i da se ovo što pre završi - kaže radnik Miodrag Timotijević. - Nikome nije u interesu da se ovo nastavi, ni radnicima ni "Fijatu".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu