NAPORAN DAN ZA HITNU POMOĆ: Stomačni virus i u Kragujevcu! - iKragujevac


Vesti

U ponedeljak, 03.07.2017.godine, ekipe HMP su intervenisale 60 puta, u toku dnevne bila je 38 terenskih intervencija, a 22 u toku noćne smene. 

Tokom noći u ambulantama zavoda zbrinuto je 37 odraslih pacijenata i 15-oro dece na pedijatrijskom odseku.

Ekipe HMP najčešće su intervenisale kod astmatičara, srčanih bolesnika i pacijenata sa stomačnim tegobama.

Ovih dana se sve više ljudi žali na stomačne probleme, koji se manifestuju kako mučninom i povraćanjem, tako i gadnom dijarejom. Broj obolelih je sve veći, a mučnina, povraćanje, proliv, visoka temperatura, glavobolja i grčevi u stomaku “hvataju” čitave porodice.

Postoji nekoliko jednostavnih stvari uz pomoć kojih možete da se zaštitite, ali ako stvari odu predaleko i problem ne rešite za dva do tri dana, obavezno idite kod lekara!
Stomačni virusi prenose se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama.

Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

Unosite dovoljno tečnosti, najviše supe i čajeva. Čist pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu. Idealno bi bilo pirinač skuvati u većoj količini tečnosti, tako da ona može paralelno da se pije. U smirivanju stomačnih tegoba mogu da pomognu dvopek, pečeni tost, grisine i suvi hleb. Od ostale hrane, tek sa prvom čvrstom stolicom, može se uzeti malo banane ili jogurta.

Ukoliko virus ne prođe za najduže tri dana, obavezno se obratite lekaru!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu