SRBI BEZ ZUBA: Većina građana ne posećuje zubara - iKragujevac


Vesti

Tek 8,5 odsto stanovnika Srbije ima sve svoje zube, dok 9,3 odsto građana nema nijedan zub u vilici. Sa tom statistikom Srbija je, nažalost, evropski rekorder po broju krezubih i bezubih pacijenata.

Doc. dr Miodrag Šćepanović sa Klinike za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta za RTS kaže da iako je protetika za veći broj stanovnika nedostupna, problem može da se reši i sa malim brojem implantata.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Miodrag Šćepanović je rekao da je u sezoni odmora preporučljivo nedelju dana pred put obići stomatologa, radi eventualnog sprečavanja problema na odmoru.

– Zubobolja može biti vrlo neprijatna. Potrebno je uraditi pregled nedelju dana pred odmor, ali ne počinjite krupne intervencije pre samog odlaska, da se tamo ne bi javili problemi – kaže Šćepanović.

Ističe da građani u putnoj torbi, za svaki slučaj, treba da imaju analgetik i antibiotik.

Već nekoliko godina mnogi stranci i dijaspora odmor iskoriste kako bi došli u Srbiju i napravili lep osmeh. Šćepanović kaže da oni ne dolaze samo zbog niskih cena, već i zbog dobrog kvaliteta i usluga koje dobijaju u Srbiji.

– Pratimo svetske trendove, idemo u korak sa bilo kojim zapadnom zemljom – tvrdi Šćepanović.

Kaže da je u rešavanju stomatoloških problema važna podrška Ministarstva zdravlja, jer je stomatologija u okolnim zemljama ozbiljna privredna grana.

Govoreći o implantima, koji su za većinu građana nedostižni, Šćepanović ističe da i mali broj implantata može drastično da promeni izgled.

– S obzirom na to da je bezubost zdravstveni problem, mogu stradati i razni organi ako se žvakanje ne odvija kako bi trebalo, potražite stručno mišljenje da li bi ugradnja malog broja implantata mogla da reši problem – zaključio je Šćepanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu