ČETVRTI DAN ŠTRAJKA U FIJATU: Radnici kragujevačke fabrike izneli nove zahteve, dnevno se gubi 440 automobila - iKragujevac


Vesti

Generalni štrajk u FCA Srbija u Kragujevcu počeo je pre četiri dana zbog nezadovoljstva radnika

Generalni štrajk zaposlenih u kompaniji Fiat Krajsler automobili se nastavlja, a zbog potpune obustave rada i prestanka proizvodnje modela fiat 500L rad su prekinule i kooperantske firme koje matičnu fabriku snabdevaju delovima.

Radnici tih firmi su već jutros vraćeni kućama, a prekid porizvodnje najavljuju još neke.

Kragujevačka fabrika automobila još se ne oglašava povodom zahteva radnika i ne poziva sindikate na pregovore, a štrajkački odbor je u međuvremenu porširio zahteve preme poslodavcu.

Prema informacijama iz firmi smeštenih u Industrijskoj zoni Kragujevac, zbog obustave proizvodnje u fabrici automobila, montažne linije već su zaustavile firme “Manjeti Mareli” i “PMC”, koje su vratile radnike kućama, dok radnici u “Adientu” i “Automotivu” rade na popunjavanju zaliha, ali je proizvodnja u njima smanjena.

Za to vreme u kragujevačkoj fabrici automobila nastavlka se generalni štrajk zaposlenih, a za sada nema nagoveštaja o eventualnom početku pregovora.

U međuvremenu Štrajkački odbor je odlučio da preformuliše svoj četvrti zahtev o povećanju osnovne plate sa 38.000 na 45.000, tako što sada traže veće povećanje, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednik Zoran Marković.

“Četvrti zahtev je dopunjen i sada glasi da povećanje osnovne plate iznosi 50.000 dinara. Na osnovu činjenice da FCA ne poštuje zakone Republike Srbije i da ne postupa po nalogu Inspekcije rada, smatramo da zakon daje prostor da i Štrajkački odbor menja svoje zahteve, tako da sada tražimo ne 45.000 dinara, nego 50.000 dinara bruto”, kaže Marković.

Kompanija Fiat Krajsler automobili Srbija još uvek se ne oglašava povodom genralnog štrajka koji traje već četvrti dan, niti reaguje na zahteve sindikata za početak pregovora pa se za sada ne nazire rešenje ovog problema.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu