BRAVO: Zoran je poklonio skoro 2 miliona dinara školi u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Beograđanin Zoran Papić poklonio je svoje zemljište, vrednosti oko 1,7 miliona dinara, Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Kniću kraj Kragujevca.

Darodavac je potomak školskog poslužitelja, a opština se Papiću zahvalila postavljejući u dvorištu spomen ploču njegovim precima.

Zoran Đorović, predsednik opštine Knić, kaže da se do skoro nije ni znalo da je deo školskog dvorišta u vlasništvu privatnog lica.

- Dobili smo investiciju za sređivanje škole i počeli da prikupljamo papirologiju kada smo shvatili da su i već izgrađeni objekti škole na građevinskom zemljištu koje se vodi na Zorana Papića kao naslednika. Pronašli smo ga u Beogradu.

- Kada smo mu predočili da je vlasnik 19 ari zemljišta na kome je škola i dvorište i hteli da iznađemo rešenje, on je jednostavno rekao da će nam sve pokloniti. Malo je reći da smo bili oduševljeni – kaže Đorović.

Zoran Papić je poklonio zemljište koje na tržištu košta 1,7 miliona dinara, kažu u opštini dodajući da je mogao da traži drugo zemljište ili otkup parcele, ali on o tome nije ni razmišljao.
U znak zahvalnosti na velikodušnosti, opština Knić je u dvorištu škole postavila spomen ploču precima Zorana Papića.

Ono što je posebno zanimljivo je što porodica donatora Zorana Papića vodi poreklo od Branka J. Janaćkovića, nekadašnjeg školskog poslužitelja!

- Ono što sam uradio za mene nije ništa čudno i posebno. Hoću da napomenem da bi kulturu i obrazovanje mnogo mogli da unapredimo donacijama.
- Meni je čast što sam ja, kao potomak polupismenog školskog poslužitelja, imao priliku da pomognem u obrazovanju, školovanju mladih naraštaja u Kniću – kaže Papić.

Zemljište je sada javna svojina opštine Knić, odnosno data je na korišćenje Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Ugovor o poklonu zemljišta zaključen je u Kragujevcu 20. juna. Nakon potpisivanja, Zoran Papić je posetio školu, gde mu je uručen simboličan poklon – slika.

A onda se fotografisao kraj spomen ploče svom polupismenom pretku, školskom poslužitelju, koji bi bio ponosan da zna da pomaže opismenjavanju hiljada šumadijskih mališana.

(Telegraf - Marija Raca)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu